Majke protiv kćeri, očevi protiv sinova - u pubertetu su sukobi između roditelja i djeteta istog spola žešći i češći.

Razlog su osjećaji konkurencije, ljubomora, gubitak autoriteta, strah od odlaska djeteta... jednostavnije rečeno promjene u odnosima na koje se tek treba priviknuti


Tate i sinovi kao i mame i kćeri prirodno se zbog spola svrstavaju na "istu" stranu... moglo bi se reći da su fizički i psihički slični poput odraza u zrcalu. Ta činjenica daje im priliku da njihov odnos bude čvršći, ali i podiže razinu međusobnih očekivanja i stvara osjećaj konkurencije.



Gdje se rađa konkurencija?


Djeca uvijek imaju osjećaj da trebaju dostići roditelje, a roditelji gledajući djecu shvaćaju da je mladost završena i da nema povratka unazad. Daleko od toga da roditelji ne žele napredak i rast svog djeteta, ali pogled na taj proces istovremeno usmjerava i pogled na vlastita ograničenja i starenje. Mada bi moglo zvučati nevjerojatno, u roditelju se rađa ljubomora koja može djelovati na potpuno nesvjesnom nivou. Otac normalno promatra sina i uspoređuje se s njim. Isto to čini i majka s kćeri. Odmah je vidljivo kako su mladi atraktivniji i prepuni snage što roditelji promatraju s određenom nostalgijom. Istovremeno oboje u djeci promatraju mlađu verziju sebe i na neki način ponovno proživljavaju želje i strahove koje su imali kao mladi, prepoznaju koje ciljeve su ostvarili, ali i koje nisu. Taj proces promatranja, uspoređivanja i ocjenjivanja može stvoriti kontradiktorne osjećaje, s jedne strane osjećaj straha od skorog rastanka od djeteta, a s druge strane uznemirujuće osjećaje rivaliteta ili želje da dijete ostvari ono što roditelj kao mlad nije uspio ostvariti.




Kako se se nositi s novim podijeljenim osjećajima?


Nije loše o svim prisutnim osjećajima dobro promisliti i popričati s partnerom prije no što ćete o njima pričati s djetetom. Suočite li se prvo sami sa sobom, puno manje ljutnje ili krivih riječi ćete izbaciti na dijete. Kako će pubertet napredovati, važno je znati da će se paralelno s tim smanjivati i moć direktnog utjecaja na dijete. Doduše, još uvijek ćete morati ulagati u dijete, brinuti o njemu, trošiti živce, novac, vrijeme... Ali vaš neupitan autoritet više nije poželjan, dapače dijete ga snažno odbija. Sada biste mogli osjećati da vas je dijete odbilo od sebe i emocionalno i kao roditelja koji ga odgaja. Nemojte se zbog toga vrijeđati. To je normalno i potrebno djetetu da bi naraslo. Vi ste mu sada potrebni kao čvrsti oslonac na koji će se u trenucima krize moći osloniti. Ali to će se događati onda kad dijete to poželi, a ne kad ćete vi to poželjeti.



Imaju li roditelji pravo biti uvrijeđeni?


Imate pravo biti uvrijeđeni, ali unatoč tome ne biste se smjeli vrijeđati. Roditelji bi trebali izdržati pritisak. Proći pubertet s djetetom, a da ga ne odbacite od sebe zbog uvrijeđenosti, važan je dio zajedničkog životnog puta na kojem morate ostati čak i ako znate da više ništa neće biti kao prije. Od prvog dana kad ste ugledali dijete, morate biti svjesni da ste ga osim sebičnih razloga, rodili i ovom svijetu te ćete ga morati jednog dana pustiti da izgradi vlastiti život. Ako o tome niste razmišljali prije, djetetov pubertet će vas s tom činjenicom direktno i brutalno suočiti. Ako dijete unatoč tome podržite, uslijedit će nagrada. Jednog dana ćete osjetiti ogromnu sreću kad ćete shvatiti da je vaše maleno dijete odrastao čovjek sposoban brinuti o sebi i stvoriti vlastitu obitelj.



ZANIMLJIVO! Tko se svađa više?


Majke su prisutnije u životu obitelji i zato je potencijal za svakodnevnu svađu između majke i kćeri veći, no kod oca i sina. S druge strane žestina sukoba između očeva i sinova može biti veća, a njihova zamjeranja mogu čak puno dulje trajati jer se zbog nedostatka zajedničkog vremena jednostavno ne stignu posvađati i razriješiti sukob.