učenje matematike i jezika kroz igru

10 načina kako djecu kroz igru potaknuti na učenje matematike i jezika

Kakva god ova školska godina bila, bliži joj se kraj i dolazi razdoblje zaključivanja ocjena. Matematika, hrvatski, strani jezik..., jednostavnije se i brže uče kroz igru

Tijekom pandemije koronavirusa mnogi su se roditelji uvjerili da je poučavanje djece prilično zahtjevan posao. “Djeca su navikla na to da se ponašate kao roditelj, a ne kao učitelj", kaže Angela Pyle, stručnjakinja za razvoj i ponašanje djece, voditeljica Laboratorija za igru i učenje kanadskog Instituta za dječje studije “Dr. Eric Jackman". Što u takvim situacijama mogu učiniti roditelji?

“Potaknite djecu na učenje kroz igru kako bi ona savladala vještine na njima zanimljiv i manje stresan način", sugerira Pyle pozivajući se na rezultate istraživanja koja su, kaže, pokazala da integracija akademskog učenja u kontekst igre često daje veći uspjeh od tradicionalnog učenja.

Sama Pyle nedavno je objavila listu od 10 načina na koje vaše dijete kroz igru možete potaknuti na učenje.

Učenje jezika kroz igru  

1. Sakrijte u kući slova i krenite s djecom u potragu za slovima. Neka mlađa djeca prepoznaju slova i njihove zvukove. Stariju djecu pozovite da od slova koja pronađu slože što je moguće više riječi.

2. Kako biste pomogli djeci da nauče kombinirati zvukove slova, što je osnovna vještina čitanja, uzmite njihovu najdražu igračku i sakrijte je negdje u kući. Neka dijete pronađe igračku uz pomoć zadataka koje ćete mu zadati. Primjerice, slovo po slovo izgovarajte naziv mjesta na kojem ste sakrili igračku (“Autić se nalazi ispod S-T-O-L-A.”). Vaše dijete će kombinirati zvukove slova kako bi otkrilo rješenje i pronašlo svoju omiljenu igračku.

 3. Pozovite dijete da izabere koja će od njemu najdražih igračaka biti glavni lik u predstavi ili filmu. Mlađa djeca mogu usmeno složiti priču tako što će opisati likove, okruženje, problem i rješenje problema. Starija djeca mogu napisati sinopsis, dok sposobnija djeca mogu napisati i čitav scenarij za predstavu ili film. Kad djeca osmisle predstavu izvedite je uživo ili snimite film po njihovoj priči.

Matematika kroz igru

4. Uz pomoć kockica vježbajte osnovne matematičke vještine. Neka mlađa djeca bace kockicu i izgrade toranj sastavljen od onoliko blokova koliko ih pokaže kockica. Starija djeca kockicu mogu baciti dvaput pa zbrojiti dobivene brojeve. Naprednija djeca mogu baciti dvije kockice, s tim da prva kockica treba pokazati broj tornjeva koje trebaju izgraditi, a druga broj blokova u svakom od tornjeva. Djeca kasnije uz pomoć tablice množenja mogu izračunati točan broj kockica koje su iskoristili za gradnju.

5. Društvene igre na ploči podržavaju razvoj numeričkih vještina jer djeca nakon što bace kockice broje odgovarajući broj pomaka na ploči. Za stariju djecu dobra su opcija strateške igre jer razvijaju svijest o prostoru.

6. Za razvoj vizualno-prostornih vještina djeci dajte građevinski izazov. Od Lego kockica izgradite jednostavnu strukturu. Pokažite je svom djetetu na pet sekundi, a nakon toga je sakrijte. Dijete izazovite da mora vizualizirati objekt i sagraditi ga prema sjećanju. Kada ga dovrši, pokažite mu originalnu strukturu te usporedite vaše dvije strukture.

Znanost kroz igru

 7. Potaknite djecu da nešto sagrade, a dok eksperimentiraju s različitim načinima kako strukturu učiniti stabilnijom, učite ih znanstvenim procesima. Djeca, primjerice, od Lego kockica mogu izraditi vlak smrti, a samu prugu mogu napraviti od kartona ili drugih predmeta koje mogu pronaći u kućanstvu. Ovo učenje možete proširiti tako da im postavljate i pitanja: Kako ćeš osigurati da vlak smrti stigne na kraj staze bez zaustavljanja? Što ćeš učiniti da vlak smrti brže vozi?

8. I kockice leda mogu poslužiti kao inspiracija za znanost, ali i za umjetnost. Napravite eksperiment tako što ćete otopiti led koristeći u jednom slučaju sol, a u drugom sušilo za kosu. Izmjerite kojom se brzinom otopila koja kockica i usporedite, a zatim pitajte djecu što su zaključila.

U kockice leda dodajte boje za hranu. Pogledajte zajedno što se dogodi kada se crvena i ljubičasta kocke leda rastope i pomiješaju. Dok se kockice leda tope utrljavajte ih na papir i dobit ćete zanimljivu sliku.  

Integrirajuće učenje i maštovite igre

9. Potaknite dijete da vam otkrije kamo bi voljelo otputovati. Nakon toga čitajte zajedno informacije o tom mjestu i gledajte online videozapise. Od papira izradite avion i pozovite svoje dijete da zajedno izradite putovnice, karte za ukrcaj, putne brošure i putokaze za vaše putovanje. Kroz ovu maštovitu igru dijete će vježbati čitanje i pisanje.

10. Pozovite dijete da izgradi tvrđavu koja može poslužiti kao inspiracija i mjesto za učenje. Prije no što izgradi tvrđavu dijete može nacrtati njezinu konstrukciju. Sposobnija djeca mogu napisati i popis stvari koje su im potrebne za gradnju. Djeca svojoj tvrđavi mogu dati i ime, a mogu napisati i pravila za koja žele da vladaju unutar njihove tvrđave. Utvrda može biti i ugodno mjesto za zajedničko čitanje. Takvi su trenutci dragocjeni za učenje, bilo da vaše dijete samo čita ili širi vokabular i sluša priče koje ne može samo pročitati.

Tekst: I. K.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Hrvatska ima najbolji udžbenik Europe!

Ovo je u svijetu udžbenika ravno Oscaru u…

djevojčica uči u online školi

Stiže nagrađivani film u kojem će se prepoznati svi koji muku muče s djecom i učenjem

Nagrađeni dugometražni dokumentarni film "Povuci-potegni" redatelja i scenarista…

Domaća stručnjakinja tvrdi: 'Djeca mogu učiti s lakoćom i biti motivirana za usvajanje znanja!'

Maja Jerčič, mag.paed., autorica KoHo pedagogije, otkriva zašto…

Pročitajte i:

djevojčica u školi u vrijeme oandemije koronavirusa

Ministar o koronavirusu u školama: 'Moguće je pomicanje zimskih praznika!'

'Škole nisu izvori zaraze', potvrdio je danas i ministar Radovan Fuchs, ali i Svjetska zdravstvena…

Susjeda gimnaziji oporučno ostavila novac za stipendije učenika

Uistinu lijepa vijest za učenike I. gimnazije u Zagrebu

Djeca bez računala mogu imati probleme u učenju!

Uvođenje nastave na daljinu naglasilo je problem nedostupnosti digitalne opreme i sadržaja te neadekvatnih digitalnih…