Galette s marelicama i borovnicama (by Janjolinka)

Galette je, kažu, savršeno nesavršena pitina sestra. Tijesto je, pojašnjava nam Janja Benić, autorica poznatog bloga Janjolinka , slično prhkom tijestu, kao i za pitu, ali se slaže drukčije i malo je mekše.
"Priprema je vrlo jednostavna i ako se vaše dijete voli igrati s tijestom priprema ovog voćnog kolača može biti zajednička zabava. Ovdje možete biti kreativni pa uz raznolikost proljetnih i ljetnih voćnih plodova odaberite vašu omiljenu kombinaciju. Moja omiljena je ova koju danas dijelim s vama, a odmah iza nje je kombinacija s jagodama i divljim borovnicama", kaže Janja, koja je nominirana za gastro-influencericu godine po izboru magazina Cosmopolitan. Glasovati možete OVDJE do 15. svibnja.

Sastojci za tijesto:

  • 295 g glatkog brašna
  • 225 g hladnog maslaca
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica soli
  • naribana korica limuna
  • 50 ml (1/4 šalice) hladne vode (kad promiješate sve sastojke, bitno je da vam se tijesto skupi u kuglu, po tome ćete znati koliko vode vam je dovoljno)
  • jaje (za premazivanje tijesta)
  • muscovado šećer za posipavanje tijesta

Sastojci za nadjev:

  • 400 g marelica bez koštica
  • 100 g borovnica
  • 1 žlica limunovog soka
  • 3 žlice tapioka škroba ili kukuruznog škroba
  • 20 g svjetlog smeđeg šećera
  • 40 g bijelog kristal šećera

Postupak:

U zdjelu stavite brašno, sol, šećer i koricu limuna te sve zajedno promiješajte. Dodajte

kockice maslaca i lagano promiješajte sa špatulom tako da se maslac prekrije

brašnom. Nemojte dozvoliti da se maslac previše usitni. Možete ga mijesiti i pomoću miksera s nastavkom list

(paddle) ili gnječiti prstima,

ali ne previše, moraju vam ostati i komadići

maslaca.

Nakon toga dodajte hladnu vodu. Kad se sve povezalo, dodajte još vode ako mislite da je potrebno - kad stisnete tijesto rukama bitno je da nastane kugla, ali bitno je da tijesto ne bude premljecavo i prevlažno. Prebacite tijesto na radnu površinu i stisnite tijesto iz kugle u oblik diska. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta da se stegne.

Za to vrijeme možete pripremiti nadjev. Operite voće i očistite marelice od koštica i narežite ih na četvrtine. U veliku posudu ubacite sve sastojke za nadjev i promiješajte da se povežu. Izvadite rashlađeno tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi u okrugli oblik. Rubove možete poravnati nožem, ali neka zadrži okrugli oblik. Ako vam ostane manji komad tijesta neka vaše dijete složi jedan mini galette J

Stavite razvaljano

tijesto na pleh za pečenje ili u okrugli vatrostalni tanjur (ako ga imate)

tijesto ponovo stavite u hladnjak na 10 minuta.

Nakon što se razvaljano

tijesto stegnulo u hladnjaku izvadite ga i na njega stavite nadjev po

sredini, svakako ostavite 7-9 cm

prazno uz cijeli rub jer će se taj dio tijesta preklopiti preko nadjeva. Preklopite nadjev rubovima tijesta, premažite ga razmućenim jajem i

posipajte smeđim šećerom.

Stavite ga peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C na 40 min.