Sastojci za 30 keksića

  • 1 šalica rižina brašna
  • ½ šalice brašna od tapioke
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 žličice mješavine začina za speculaas
  • ½ šalice tamnog smeđeg šećera (muscovado)
  • 6 žlica hladnoprešanog ulja (suncokretovo, maslinovo, kokosovo...)
  • 5 žlica bademova (ili drugog biljnog) mlijeka

mješavina začina

  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • ½ žličice mljevenog đumbira
  • ½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • po navršak noža mljevenih klinčića i bijelog papra

Priprema:

Najprije pomiješajte začine, a zatim im dodajte obje vrste brašna, prašak za pecivo i sol te dobro promiješajte. U drugoj zdjeli 5 minuta miksajte ulje sa šećerom kako biste dobili laganu pjenastu mješavinu. Umiješajte polovinu suhih sastojaka i mlijeko, a zatim dodajte ostatak brašna. Miješajte nekoliko minuta da dobijete glatko lagano tijesto. Posudu pokrijte pa je ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata, a najbolje preko noći kako bi se proželi okusi.

Prije pečenja pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva te veliki lim obložite papirom za pečenje. Kalupe za speculaase lagano pospite rižinim brašnom pa u njih čvrsto utisnite tijesto, a zatim po njemu lagano prijeđite valjkom za tijesto. Odrežite višak tijesta s rubova kalupa pa iz njih vrhovima prstiju izvadite kekse i stavite ih na lim za pečenje. Ako nemate kalupe, tijesto razvaljajte i izrežite običnim kalupićima. Temperaturu pećnice smanjite na 180 stupnjeva pa kekse pecite 15 minuta. Pečene kekse ostavite da se 10 minuta hlade na limu za pečenje, a zatim ih prebacite na rešetku i ostavite da se potpuno ohlade.

Tekst: Patricia Lucija Tomasović

Izvor:sensaklub.hr

Foto: Profimedia