Došlo je vrijeme godine kad već tradicionalno pripremamo keksiće za predstojeće blagdane. Budući da je vrijeme u kojem ne možemo cunjati po raznim adventskim događanjima, nema nekih velikih druženja, vrijeme je (ako već niste prethodnih godina) da i djecu uključite u pripremu blagdanskih delicija. Njima će to biti zanimljivo, ne samo što je to vrijeme koje će provoditi s vama i raditi ono što inače rade odrasli, nego i zato što će moći oblikovati razne likove modlicama, šarati po keksićima, imati svoje ‘autorske’ kolačiće, koje su samo oni napravili. Slatko, zar ne? A moći će ih i kreativno umotati, pospremiti u teglice, koje mogu oslikati, i postaviti kao darove ispod jelke… možda ukrašene nekom čestitkom, koju su sami napravili.

Zašto onda neki od keksića ne bi bili i zdravije varijante? Lajkamo keksiće od đumbira koji, umjesto šećera, sadrže melasu i kokosov šećer. Možda još niste došli u kontakt s melasom pa evo nekoliko zanimljivih detalja, možda vam postane glavna zamjena za šećer…

Melasa je nusprodukt u proizvodnji kristalnog šećera. U tekućem je stanju i tamnosmeđe boje. Moći ćete pronaći na netu informacije o njoj koje bi vam mogle biti zastrašujuće i koje bi vas na prvu mogle odbiti, kao što su da se koristi za proizvodnju etanola, kvasca i kao sastojak za koncentriranu stočnu hranu. No, ne, ne! Ne dižite odmah obrambeni zid jer melasa je bogat izvor željeza, magnezija i kalcija.

Za razliku od rafiniranog šećera, puna je hranjivih tvari. Samo dvije čajne žličice melase dnevno zadovoljit će 18% dnevnih potreba za manganom, 14% potreba za bakrom, 13% potreba za kalcijem i željezom te 7% za magnezijem. Melasa ima puno veći postotak željeza nego crveno meso, i ne samo to, nego se ono čak lakše apsorbira.

A sada ono što ste čekali… recept!

Sastojci: 3 ½ šalice brašna (može biti bilo koje, pomiješajte pirovo integralno, pirovo bijelo, proseno, dobra su zamjena za bijelo brašno); ½ čajne žličice soli; ¾ čajne žličice sode bikarbone; 2 čajne žličice suhog đumbira; 1 čajna žličica cimeta; ¼ žličice muškatnog oraščića; ½ šalice maslaca, sobne temperature;  ½ šalice kokosovog šećera; 1 jaje; 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije; 2/3 šalice melase.

Stavite suhe sastojke u zdjelu i promiješajte. U drugoj posudi mikserom izmiješajte maslac i kokosov šećer dok ne postane pjenasta smjesa. Dodajte jaje, melasu i ekstrakt od vanilije i dalje miksajte. Potom postupno umiješajte suhe sastojke i miješajte, dok ne dobijete smjesu za keksiće. Podijelite smjesu u dva dijela, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru na nekoliko sati (najbolje preko noći). Izvadite smjesu i razvaljajte je na papiru za pečenje (možete je staviti između dva papira, bit će lakše jer se neće lijepiti za valjak). Sada dolazi djeci najzabavniji dio – modlicama oblikujte keksiće, ukrasite ih i stavite u pećnicu (na papiru za pečenje) 10 – 12 minuta na temperaturi 180 stupnjeva.Nakon što se keksići ohlade, s djecom ih možete rasporediti po staklenkama, ukrasiti poklopce, staviti mašnice… Idealni darovi za najbliže, a još će izgledati lijepo ispod božićne jelke… Znate što još? I Djed Božičnjak će biti oduševljen nađe li ih uz šalicu mlijeka kad donese darove!!!

keksići u staklenci

I, što sad?

Tekst: S.M.

Foto: Profimedia