Fine knedlice sa svježim kravljim sirom

Sastojci

250 g svježeg sira, propasirati (protisnuti kroz sito)

100 g griza

3 žumanca

3 bjelanca

preljev:

60 g maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi po potrebi malo kiselog vrhnja

Za posip:

60 g maslaca i oko šaka krušnih mrvica

mljeveni lješnjaci

Priprema

1. Omekšali maslac pjenasto miješajte sa žumancima, grizom i malo soli. Ostavite oko pola sata da odstoji kako bi griz 'popio' tekućinu.

2. Bjelanca istucite u snijeg te dodajte pažljivo u već pripremljenu smjesu. Tijesto ne smije biti premekano, ali niti pretvrdo i okruglice se moraju lako oblikovati, a tijesto ne lijepiti za prste. Ako se lijepi, dodajte jos griza. Također je poželjno napraviti probu odnosno u loncu uzavreti vodu (u koju ste dodali zlićicu soli), smanjiti temperaturu na srednju vatru, te ubaciti jednu okruglicu da se skuha. Ako je okruglica pretvrda, treba kao i u sličnim slučajevima dodati malo kiselog vrhnja. Kuhanje traje oko 12 minuta i to na srednje jakoj vatri kako se okruglice ne bi raspadale.

3. Gotove okruglice izvadite iz vode i stavite u posudu s otopljenim maslacem. Lagano uvaljajte, pospite prezlama i šećerom, eventualno dodajte marmelade ili slatkog od šljiva i poslužite. Predlažem da isprobate i varijantu da okruglice dobro popržite na maslacu i, umjesto prezlama, pospete mljevenim lješnjacima.

Preuzeto sa stranice:kuharicazadjecu.blog.hr

Recepte osmislila, pripremila i fotografirala:

novinarka/fotografkinja Helena Kralj, autorica knjige "Tatina kuharica" i autorica bloga Marina kuharica za velike i male