Fina slana pita s bundevom poznata i pod imenom quiche



Sastojci za tijesto:

2 šalice brašna (oko 250 g)
1,5 žličica soli
1 žličica ružmarina
pola žličice kadulje (može i timijana ili čak mažurana)
7-8 žlica mekog maslaca (oko 100 g)
1/ 4 jako hladne vode

za nadjev:
1 žuta buča (može i Hokaido) od oko 1-1,5 kg
1 žlica mekog maslaca
150 g (oko 1 šalica) ribanog Parmezana ili Grana Padano
50 g ribanog pecorina ili drugog tvrdog ovčjeg sira (Fetu izbjegavajte)
1 šalica Gruyere sira
1 jaje
papar

sol – vrlo oprezno soliti jer su sirevi i pršut slani

po želji:
nekoliko listova blitve
šaka pršuta ili pancete narezane na kockice



Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200°C.
2. U zdjelu stavite brašno, ružmarin i ostale začine koje koristite, posolite i promiješate. Dodajte maslac i dobro promiješajte. Polako dodavajte ledenu vodu i miješajte rukom dok masa ne postane tijesto koje možete oblikovati u kuglu. Kuglu podijelite u dvije od kojih neka jedna bude veća od druge. Umotajte u foliju i stavite u hladnjak dok pripremate punjenje (oko pola sata ili više).
3. Za punjenje prerežite buču na dva dijela, žlicom izvadite sjemenke. Polovice okrenite prerezanim dijelom na lim i pecite dok ne omekša. Taj dio ovisi o vrsti buče, ali trebat će vam najmanje pola sata. Kad je buča pečena, smanjite temperaturu na 180° i nastavite pripremati nadjev.
4. Narežite listove blitve i bacite ih na minutu u kipuću vodu. Buču ogulite (osim Hokaido, nju ne treba guliti), izgnječite vilicom ili gnječilicom za krumpir-pire. Tko želi, može ju usitniti i mikserom. Dodajte maslac, sireve, jaje i pršut (ako koristite), posolite vrlo oprezno (kušajte) te popaprite. Po želji odvojite pola smjese i u jednu polovicu dodajte obarene listove blitve.
5. Premažite maslacem posudu za quiche ili sličnu vatrostalnu posudu, pospite je brašnom te otresite višak.
6. Izvadite veću kuglu tijesta iz hladnjaka i razvaljajte da izgleda poput pizze. Za ‘pravu’ bi pitu tijesto trebalo u biti razvaljati preko ruba posude, potom prekrijte punjenjem i na kraju prekrijte ‘pokrivačem’. Rubovi donjeg dijela mogu se sjediniti s gornjim dijelom ili odrezati nožem. Tko pitu ne želi potpuno prekrivati, može napraviti trakice kojima će pitu iskrižati poput Linzer torte ili u potpunosti izbjeći gornji dio tijesta.
7. Peći na 180°C oko sat vremena.




Preuzeto sa stranice:kuharicazadjecu.blog.hr



Recepte osmislila, pripremila i fotografirala:


novinarka/fotografkinja Helena Kralj, autorica knjige "Tatina kuharica" i autorica bloga Marina kuharica za velike i male