Foodbloger Mile Butorac uvijek je prepun ideja za fina jela, a otkako se 'topimo' na visokim ljetnim temperaturama, osmislio je i dva odlična recepta kao prava slatka osvježenja. Pa ako želite nešto ledeno i domaće, nabavite sve potrebne sastojke i napravite jedno ili pak obje Miline ledene slastice. Riječ je o smrznutom jogurtu s voćem te svima omiljenom sladoledu od vanilije, koji će, uvjereni smo, posebno oduševiti vaše malene. Kako i sam Mile kaže, priprema je prilično jednostavno, baš kako je i jedinso prihvatljivo u ove vruće ljetne dane, kada nikome nije do proviđenja previše vremena u kuhinji. 

Svakako ih isprobajte i javite nam dojmove. Ili pak Mili na njegovu Instagram profilu, gdje svakodnevno objavljuje razne recepte praćene uvijek živopisnim i nadasve prekrasnim fotografijama. 

SMRZNUTI JOGURT

Sastojci:

200 g borovnica (smrznute ili svježe)
1 limun, sok i korica
2 – 3 žlice meda (šećera)
1 žličica cimeta
2 šalice grčkog jogurta (ili nekog drugog gustog)

Priprema:

U dublji lonac dodajte borovnice, med i cimet, naribajte koricu limuna i iscijedite sok. Po potrebi dodajte malo vode kako bi dno lonca bilo pokriveno. Povremeno miješajući kuhajte na srednje jakoj vatri, oko 20 minuta. Kada zakuha, smanjite vatru. Rashladite smjesu borovnica dok se potpuno ne ohladi. Ovaj proces možete ubrzati tako da smjesu stavite u zamrzivač otprilike 30 minuta i promiješate svakih 10 minuta. Pomiješajte ohlađenu smjesu borovnica i jogurt, a zatim ju rasporedite u nekoliko manjih kalupa ili jedan veći i zamrznite nekoliko sati.

*mekše voće možete i samo zgnječiti i umiješati u jogurt 

View this post on Instagram

A post shared by Mile Butorac (@hungry_mile)

SLADOLED OD VANILIJE

Ljetno stanje uma i sladoled od vanilije, pa sve je odmah ljepše.

Sastojci:

300 ml mlijeka
3 žumanjka
vanilija (najbolje sjemenke iz mahune ili dvije žličice dobrog ekstrakta ili 2 bourbon vanilin šećera
100 g šećera
1 vrhnje za šlag (500 ml)

Postupak:

U lonac stavite 50 g šećera, mlijeko i vaniliju. Stavite na vatru da zavrije. U međuvremenu žumanjcima dodajte 50 g šećera i promiješajte pjenjačom. Prije nego mlijeko zakipi lončićem odvadite malo mlijeka i dodajte žumanjcima, dobro promiješajte (tako ćemo temperirati žumanjke i spriječiti da se prekuhaju). Smanjite vatru i neprestano miješajući u mlijeko usipajte žutu smjesu. Nastavite miješati sve dok smjesa ne postane gusta i puna mjehurića. Ugasite vatru i ostavite se strane da se do kraja ohladi. (Obavezno vrh kreme pokrijte s prozirnom folijom.) Kada je krema u potpunosti ohlađena, nastavite s daljnjom pripremom, u posudu od miksera ulijte vrhnje i krenite mutiti, postepeno dodajte žutu kremu i miksajte dok se ne pojave mjehurići i ne dobijete gustu svijetlo žutu kremu. Kremu rasporedite u male kalupe (za oko 12 sladoleda) ili u jedan veliki. Stavite u zamrzivač, najbolje preko noći.

View this post on Instagram

A post shared by Mile Butorac (@hungry_mile)


I koji je vaš favorit ovoga ljeta?

Tekst: Josipa Scotti Čavlina
Foto: Marija Laća