Ražnjići od sejtana

Sastojci:za ražnjiće: 1 manja cvjetača, 1 manja brokula, 2 mrkve, 10 mahuna, 10 kocki sejtana; za preljev: 2 žlice sojina umaka, 2/3 šalice vode ili temeljca, 1 žlica limunova soka, 1 žličica limunove koricePriprema: Prokuhati povrće u malo vode (svako odvojeno) nekoliko minuta. Posložiti naizmjence na štapiće povrće i sejtan. Pomiješati sve sastojke za preljev i preliti preko ražnjića.

Ražnjići od sojinih komadića, šampinjona i povrća

Sastojci:sojini komadići, luk i drugo razno povrće, sojin umak, šampinjoni, brašnoPriprema: Sojine komadiće prokuhati i ocijediti. Povrće kao što je npr. luk, paprika, tikvice, patlidžan nasjeckati i sve nabosti na štapić. Pripremiti marinadu od sojina umaka, papra, mljevene paprike, češnjaka i drugih začina po želji. Ražnjiće ostaviti da se malo mariniraju pa ih zatim peći na roštilju, vrućem ulju ili pohati.

Veganski roštilj

Sastojci:1 šalica miješanog začinskog bilja i češnjaka u soku od limuna, 12 malih gljiva narezanih na listiće, 2 tikvice narezane na ploške, 1 glavica luka, 1 mali patlidžan narezan na ploške, 2 paprike narezane na komadiće, listovi salate (po želji)Priprema:U veliku plastičnu vrećicu uliti marinadu. Dodati preostale sastojke i dobro promiješati. Zatvoriti vrećicu i marinirati u hladnjaku najmanje 30 minuta. Odvojiti povrće i sačuvati marinadu. Peći povrće na roštilju 10 – 12 minuta, jednom okrenuti i stalno premazivati preostalom marinadom. Povrće poslužiti na pladnju i ukrasiti listovima salate.

Vege ćevapi

Sastojci: 450 g sejtana, 150 g sojine šunke, 40 g luka, 4 g papra, 12 g soli, 100 g glutenskog brašna, 50 g krušnih mrvica, 50 g škrobnog brašna (Gustin i sl.), 50 ml ulja, mješavina začina za ćevape ili začini po željiPriprema: Sejtan samljeti u multipraktiku. Sojinu šunku prokuhati. Pomiješati sejtan i sojinu šunku, dodati luk, ulje i začine. Postupno dodavati glutensko brašno, škrobno brašno i krušne mrvice, uz stalno miješanje dok se sastojci ne povežu. Oblikovati ćevape i kratko pržiti u fritezi da se ćevapi ne bi raspadali na roštilju ili pržiti dulje samo u fritezi.

Povrće na žaru

Sastojci (za 4 osobe): 1 glavica crvenog luka, 1 paprika 1 mlada tikvica, 1 poriluk, 2 rajčice, 1 patlidžan, 3 režnja češnjaka, maslinovo ulje, solPriprema: Povrće očistiti. Crveni luk narezati na četvrtine (probosti čačkalicom da se za vrijeme pečenja ne bi raspao), patlidžan na ploške, rajčicu na polovice, paprike ostavljamo cijele, poriluk i tikvice na ukošene kolute. Staviti peći na roštilj s jedne i druge strane dok ne omekša. Za vrijeme pečenja prskati maslinovim uljem. Gljive na roštilju peći tako da im odstranimo stručke, dakle, koristimo samo kapice. U udubljenje po želji staviti malo margarina, soli i papra. Skinuti s vatre u posudu i posuti sitno nasjeckanim češnjakom, preliti maslinovim uljem i posoliti.Više recepata dostupno je na www.prijatelji-zivotinja.hr, www.zeleni-ponedjeljak.com i www.spremi-klopu.com.

Tekst: Prijatelji životinja

Foto: Profimedia