Povrtna pizza gotova za tren

Je li dobro uživati u brzoj hrani? Da, ako je pripremljena na zdrav način! Za to će se pobrinuti integralno brašno i povrće

MALI TRIKOVI ZA JOŠ BOLJE TIJESTO

Kako postići da tijesto za pizzu bude mekano i hrskavo? To najbolje znaju najveći ljubitelji pizze - talijanski kuhari. Evo nekoliko njihovih trikova:

  • Kada u smjesu od kvasca dodajete brašno, činite to postupno te lagano ručno miješajte.
  • Višestruki svjetski prvak u pečenju pizze, Talijan Alessandro Negrini, kaže da je tajna odlične pizze upravo u tijestu. Naime, da bi ono bilo mekano i hrskavo na krajevima, mora prethodno odležati u hladnjaku najmanje 24 sata prije pečenja kako bi sazrelo.
  • Negrini rijetko kad na svoju pizzu stavlja više od tri sastojka jer to stvara, kako kaže, 'kaos u ustima'.
  • Tijesto će lakše 'disati' ako sastojke nasitno nasjeckate ili naribate umjesto da stavljate krupne komade.

Povrtna pizza

  • šalica i pol mlake vode
  • dvije žličice suhoga kvasca
  • prstohvat šećera
  • četiri šalice integralnog brašna pomiješanog sa pšeničnim
  • žličica soli
  • četvrtinu šalice ulja
  • 200 g umaka od rajčice
  • 100 g mozzarelle
  • ulje
  • 100 g crvene paprike
  • 100 g žute paprike
  • 100 g patlidžana
  • 100 g šampinjona
  • 100 g
  • tikvica
  • origano i bosiljak

za TIJESTO

  1. U šalicu i pol mlake vode umiješajte dvije žličice suhoga kvasca i prstohvat šećera. Ostavite neka ostoji na sobnoj temperaturi oko pet minuta.
  2. U veću zdjelu dodajte četiri šalice integralnog brašna koje ste pomiješali sa pšeničnim i žličicu soli.
  3. Dodajte četvrtinu šalice ulja, smjesu kvasca i šećera te promiješajte i umijesite tijesto. Od tijesta oblikujte kuglu, pokrijte je krpom i ostavite na sobnoj temperaturi
    dok ne udvostruči volumen.

za NADJEV

  1. Razvaljajte tijesto i stavite ga na namašćen kalup ili papir za pečenje. Premažite ga umakom od rajčice, stavite polovicu mozzarelle te povrće (tikvice, patlidžane i gljive) koje ste prethodno kratko popržili na ulju.
  2. Potom posložite drugi dio mozzarelle. Po želji, pospite suhim bosiljkom i origanom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 230 stupnjeva 15-20 minuta.
  3. Da je pizza gotova, znat ćete kada tijesto dobije zlatnosmeđu boju.

Tekst: Sandra Babić, kuhaj.story.hr
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , , ,

Vezano uz temu

djevojčica jede mrkvu

"Mama, neću jesti povrće. Hoćeš i već jesi, a da ni ne znaš, sinko"

Muku mučite s uvođenjem zdravih prehrambenih navika u…

I vaše dijete ne jede povrće? Možda radite baš ovo...

Čak 82,8% djece u Hrvatskoj ne jede povrće…

Složenac od oslića

Donosimo recept čija je količina prilagođena jednom prosječnom…

Integralne špagete bolognese sa seitanom

Tko kaže da špageti bolognese ne mogu biti…

Pročitajte i:

recept za losos u vrhnju sa spinatom i cherry rajcicama

Losos u umaku sa špinatom i rajčicama

Odlično i izdašno baš prigodno za petak...

Brz, zdrav i ukusan složenac od prokulica, šunke i sira

Ideja za pripremu jela uvijek dobro dođe, pogotovo kad je recept jednostavan, brzo se priprema,…

vegetarijanska sarma

VIDEO: Kako djeca sama kuhaju vegetarijansku sarmu za Božić?

Nema Božića bez sarme. A ova je zaista posebna. Ne samo da je vegetarijanska i…

recept za složenac od krumpira i kiselog kupusa

Zanimljiv recept za složenac od krumpira i kiselog kupusa

Kiseli kupus iznimno je zdrava namirnica i sada je njezino vrijeme. Ovaj složenac je prilika…