Iako postoje mnogi recepti prema kojima se može u smjesu za faširance staviti i kruh kao i neki drugi začini, ovo je provjereni recept prema kojemu stvarno nakon pečenja dobijete divno mekane faširance ako se držite postupka pripreme, podlijevanja itd. Ako vam nedostaje ideja za ručak preporučam da isprobate ovaj recept i oduševite svoje ukućane koji će uživati ne samo u faširancima nego i laganom grickanju hrskavih krumpirića.

Sastojci:

  • 1 kg mljevenog mesa
  • začini: vegeta, sol, papar
  • krušne mrvice
  • 2 češnja češnjaka
  • crvena slatka paprika
  • 1 jaje
  • 1 glavica luka
  • malo vode
  • malo mlijeka
  • krumpir

Priprema:

Sitno nasjeckajte češnjak i glavicu luka.

U zdjelu stavite mljeveno meso pa dodajte začine (sol, vegetu, papar), crvenu papriku i krušne mrvice.

Nakon toga dodajte nasjeckani luk i češnjak te jedno jaje.

Sve zalijte s malo vode i mlijeka pa zamijesite.

Smjesa mora biti dosta mekana kako bi faširanci na kraju bili što sočniji i mekaniji.

Kad ste zamijesili smjesu od mljevenog mesa i ostalih začina, ostavite smjesu da odstoji kroz noć ili barem par sati u hladnjaku.

Nakon toga oblikujte faširance, odnosno male loptice od pripremljene smjese.

Pećnicu zagrijte na 200 °C.

U pekač ulijte malo ulja pa ga stavite u zagrijanu pećnicu da se ulje zagrije.

Kad se ulje ugrijalo, izvadite pekač i poslažite na ulje pripremljene faširance pa ih stavite na pečenje.

Pecite ih najprije 15-20 minuta pa ih okrenite na drugu stranu.

Sveukupno pecite faširance sat vremena do sat i pol (ovisi o jačini vaše pećnice) s tim da ih povremeno podlijevajte toplom vodom prema potrebi i par puta ih preokrenite da se s obje strane jednakomjerno ispeku.

Krumpir ogulite i dobro operite pa ga narežite na kockice.

Poslažite krumpir u tepsiju, na ulje, te ga začinite vegetom i soli (prema želji možete dodati i neki drugi začin).

Pecite krumpir na 180 °C sve dok ne poprimi lijepu zlatnu boju i hrskave korice.

Krumpir poslužite uz faširance i to na način da po par kockica krumpira nabodete na štapiće i napravite male ražnjiće od krumpira.

Faširance poslužite u košaricama od parmezana.

Izrada košarice od parmezana

Košarice od parmezana su jako jednostavne za pripremu, a mogu uljepšati svaki tanjur i omogućuju vam maštovitije posluživanje hrane. U njima možete poslužiti glavna jela, salate, krumpiriće ili nešto drugo, mogućnosti je stvarno puno.

Sastojci:

  • parmezan
  • papir za pečenje
  • tanjur (za mikrovalnu)
  • nožić ili žlica (za ravnomjerno raspoređivanje sira)
  • škare
  • 2 zdjelice jednake veličine

Priprema:

Izrežite papir za pečenje u oblik kojim ćete moći prekriti tanjur.

Stavite papir za pečenje na tanjur (koji će ići u mikrovalnu) i na sredinu papira sipajte parmezan pa ga nožem ravnomjerno raširite prema van i to u krug.

Nakon što ste rasporedili sir, prebacite ga s tanjurom u mikrovalnu pećnicu.

Otapajte tj. zagrijavajte sir u mikrovalnoj pećnici nekih 30 sekundi. Vidjet ćete koliko će to točno biti u vašoj mikrovalnoj pećnici, no 30 sekundi je nekakav prosjek. Znati ćete da je sir dobro otopljen kad je još mekan pa se može savijati. Ako ga ostavite predugo u mikrovalnoj, onda će već postati tvrđi i nećete moći oblikovati košarice jer će pucati kad ćete ga probati savijati.

Kad je sir u mikrovalnoj, pripremite 2 zdjelice odgovarajuće veličine za oblikovanje košarica s tim da ih preokrenite naopačke kako bi ih koristili kao kalup za izradu košarica.

Čim se sir otopio, izvadite ga iz mikrovalne s papirom za pečenje i preokrenite ga na pripremljenu zdjelicu.

Kako bi dobili oblik košarice iskoristite drugu pripremljenu zdjelicu - s njome prekrijte prvu zdjelicu na kojoj se nalazi sir pa pritisnite i na taj način oblikujte košaricu.

Možete sir savinuti i samo s rukama ali će vam ovako biti jednostavnije.

Kratko ostavite tako poklopljene zdjelice (između kojih je sir i papir) pa onda maknite gornju zdjelicu i odstranite papir za pečenje.

Pažljivo izvadite košaricu sa donje zdjelice i to je to.

Ovaj postupak ponovite onoliko puta koliko vam je potrebno košarica.

Preuzeto sa stranice: http://happinessishomemade95.blogspot.com/

Recepte osmislila, pripremila i fotografirala: autorica bloga Happiness is homemadeEmina Bistrović