Sarma se može pripremiti i od povrća i biti jednako izdašna i ukusna



Potrebno je:

glavica kiselog zelja
100 g kiselog zelja
luk
paprika (raznih boja, kako bi jelo dobilo na ‘šarenilu’)
mrkva
rajčica i sok od rajčice
riža (1-2 čaše)
timjan
sol
papar
ulje
2-3 lovor lista



Priprema


Pripremati se može na dva načina, na ‘brzinski’ i na ‘obični’ način. Brzinski je onaj gdje se riža prethodno skuha te pomiješa s ostalim sastojcima te zamota u listove, a obični je onaj gdje se koristi sirova riža. Ja sam se odlučila na ovaj drugi i bilo je vrlo vrlo ukusno, muž čak nije primjetio da unutra nema mesa.

1. Narežite luk na sitno, papriku izrežite na kockice, mrkve grubo naribajte. Na ulju prvo lagano popržite luk, dodajte papriku te mrkvu i lagano uz miješanje pirjajte minutu-dvije. Dodajte rajčicu izrezanu na kockice, a potom i malo soka od rajčice i nakon minute skinite s vatre.
2. Dodajtei kuhanu ili sirovu rižu, začinite i dodati timjan, dobro promiješajte te raditi rolice, sarmice, tako da odvojite po list od glavice kiselog zelja, izrežete tvrdi korijen (ne baciti) i žlicu-dvije smjese stavite u svaku rolicu. Po želji radite manje ili veće rolice i slažite jednu do druge u posudu. Možete ih preliti maslinovim uljem i staviti u vatrostalnu posudu i u pećnicu, uz dodatak vrlo malo vode. Odlična je i klasična metoda odnosno priprema na štednjaku. Također prelijte vodom toliko da pokrije, maslinovim uljem, dodajte lovor list i onih 100 grama kiselog zelja te tvrdi korijen i pristavite da se kuha na laganoj vatri.





Preuzeto sa stranice:kuharicazadjecu.blog.hr



Recepte osmislila, pripremila i fotografirala:


novinarka/fotografkinja Helena Kralj, autorica knjige "Tatina kuharica" i autorica bloga Marina kuharica za velike i male