šparoge s tjesteninom i lososom

Šparoge s lososom a la Mare

Osvježavajuće lagano jelo od tjestenine s lososom i šparogama

Sastojci za 2 odrasle osobe

150 – 250 g tjestenine, najbolje penne/špagete
1-2 žlice maslaca
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckati (ne protisnuti)
1 mladi luk ili 2 manja, narezati na kolutove zajedno sa zelenim "perjem"
5 malih koktel rajčica ili 1 srednje velika, sitno nasjeckati a još bolje prethodno blanširati i oguliti kožicu
7 – 8 ili više zelenih "pitomih" šparoga (iz uzgoja)
200 ml vrhnja za kuhanje (jedna čašica)
2 tanke kriške dimljenog lososa ili 1 komad svježeg, narezati na tanke trakice ili kockice
muškatni oraščić

Napomene

Količinu tjestenine odredite prema vlastitim potrebama i ukusu odnosno ovisno o tome da li vam je ovo predjelo ili glavni obrok.
Losos - kupite po mogućnosti divlji losos a ne onaj iz uzgoja. Također ga možete zamijeniti i škampima koje ste zarezali uzdužno na "leđima" ili čak sitno narezanom piletinom.

Priprema
1. Pristavite vodu za tjesteninu i skuhajte je u puno posoljene vode. Njima obično treba oko 8 ili više minuta i tako će biti gotove istovremeno kad i umak.
2. Maslac stavite u tavu na laganu vatru, da se polako topi. Dodajte sitno nasjeckani (nikako protisnuti) češnjak i mladi luk narezan na kolutove.
3. Dodajte rajčice sitno nasjeckane ili prvo blanširane pa onda nasjeckane.
4. Šparoge narežite na kolutove, a vrhove, kojih 5 – 7 cm ostaviti na stranu. Kolutove dodajte u tavu da se polako kuhaju. Ako koristite svježi losos, dodajte ga u ovom trenutku. Dodajte i vrhnje za kuhanje i naribajte malo muškatnog oraščića te uz lagano miješanje kuhajte još nekoliko minuta.
5. Vrhove prerežite po duljini i stavite na maslac kada su kolutovi već omekšali (provjera vilicom). Okus je bolji ako su pomalo hrskavi. Ako koristite dimljeni losos, dodajte ga sada i posolite i popaprite te još kratko kuhajte kako bi jelo poprimilo okus po lososu.

 

Preuzeto sa stranice: kuharicazadjecu.blog.h

Recepte osmislila i pripremila:

novinarka Helena Kralj, autorica knjige “Tatina kuharica” i autorica bloga Marina kuharica za velike i male

Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

recept za losos u vrhnju sa spinatom i cherry rajcicama

Losos u umaku sa špinatom i rajčicama

Odlično i izdašno baš prigodno za petak...

Brz, zdrav i ukusan složenac od prokulica, šunke i sira

Ideja za pripremu jela uvijek dobro dođe, pogotovo kad je recept jednostavan, brzo se priprema,…

vegetarijanska sarma

VIDEO: Kako djeca sama kuhaju vegetarijansku sarmu za Božić?

Nema Božića bez sarme. A ova je zaista posebna. Ne samo da je vegetarijanska i…

recept za složenac od krumpira i kiselog kupusa

Zanimljiv recept za složenac od krumpira i kiselog kupusa

Kiseli kupus iznimno je zdrava namirnica i sada je njezino vrijeme. Ovaj složenac je prilika…