Debela Barbara

Zajedno za zaštitu morskog života

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj proteklog je vikenda organiziralo akciju čišćenja uvale Duboka na otoku Čiovu, u kojoj je skupljeno više od pola tone smeća

Svake godine milijuni tona smeća završe u oceanima s izravnim i smrtonosnim učinkom na divlje životinje, uključujući morske ptice, kitove, ribe i beskralježnjake, kao i koralje. Zagađenje mora na kopnu jedan je od glavnih pokretača iscrpljivanja morske biološke raznolikosti.

uvala Duboka

Zbog toga EU svake godine organizira kampanju #EUBeachCleanUp čiji je cilj podizanje svijesti građana da daju svoj doprinos smanjenju onečišćenja naših mora i oceana. Ono što je započelo kao simbolična gesta u nekoliko zemalja, s nekoliko volontera, sada je postalo globalni pokret koji uključuje stotine ljudi i prikuplja tone otpada na plažama, rijekama i jezerima diljem svijeta, dosegnuvši više od 80 zemalja. Stoga je i ove godine Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj u suradnji s poznatom youtubericom pod nazivom Debela Barbara, entuzijastkinjom u borbi protiv zagađenja okoliša i volonterima Čisteći medvjedići organiziralo akciju čišćenja uvale Duboka na otoku Čiovu.

Vrijedni volonteri uspjeli su skupiti 580 kilograma smeća, plastike i raznog otpada kako bi pomogli u smanjenju onečišćenja plaža i mora te uvalu Duboka učinili ljepšom i čišćom. Umjetnički i volonterski doprinos dala je i trogirska umjetnica Lucija Rilov koja se priključila akciji. Zanimljivo je istaknuti da su zaštitna lica kampanje dobroćudni plavi patuljci Štrumpfovi zato što više od 60 godina prenose univerzalne vrijednosti poput solidarnosti, hrabrosti, tolerancije, rada, poštovanja prirode i okoliša. Do 2025. godine sve države članice UN-a obvezuju se spriječiti i znatno smanjiti onečišćenje mora, uključujući morski otpad i onečišćenje hranjivim tvarima, a ovakve hvalevrijedne akcije poticaj su za sve građane da se aktivno uključe u borbu protiv klimatskih promjena kako bismo mogli uživati u čistom okolišu bez smeća.

Tekst: Promo
Foto: Jadran Babić

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

akcija čišćenja

Kampanjom #ZazeleniGrad skupljeno više od 80 vreća smeća duž devet kilometara potoka!

Aktivisti Greenpeacea u suradnji s građanskom ekološkom inicijativom…

Štrumpfovi kao zaštitna lica akcije čišćenja podmorja #EUBeachCleanUp

Europska unija svake godine organizira kampanju #EUBeachCleanUp, kojom…

Pročitajte i:

serum

Booster serum s hijaluronskom kiselinom - revolucija u svijetu kozmetike!

Francuska kozmetička kuća NovExpert u Wespa Space prezentirala nam je novo ruho Booster seruma s…

melvita

Melvita uoči Green Weeka predstavila veganske voćne kreme za ruke i balzame za usne!

Mirisna i voćna kozmetika Melvita pobrinut će se da vaša koža ove zime dobije svu…

loc

Zavirite u tajnovitu L'Occitane blagdansku tvornicu poklona

L'Occitane vas poziva na putovanje u srce prirode, u tajnovitu blagdansku tvornicu poklona u kojem…

prestigio

4 prijedloga elegantnih poklona za nadolazeće blagdane

Još se niste odlučili što pokloniti poslovnim partnerima, obitelji ili prijateljima za blagdane? Za sve…