Važnost mlijeka u prehrani djeteta

Majčino mlijeko u početku sadrži više bjelančevina jer su one potrebne djetetu kako bi moglo veoma brzo rasti, a kasnije se količina bjelančevina u majčinu mlijeku smanjuje zbog manjih potreba.

Majčino je mlijeko uistinu izvanredno! Jeste li znali da se sastav majčina mlijeka mijenja ovisno o dobi Vašeg djeteta? To je zato što su potrebe djeteta tijekom njegova rasta i razvoja različite.

Ključni sastojak koji se mijenja su BJELANČEVINE.

Medicinski stručnjaci i istraživači smatraju da su bjelančevine jedna od najvažnijih hranjivih tvari, ne samo za rast, već i za razvoj Vašeg djeteta! Bjelančevine su temeljna sastavnica tkiva u našem tijelu: mišića, organa, enzima, hormona, krvi, kože, kose. Riječ je o najprisutnijoj sastavnici u tijelu, uz vodu.

Majčino mlijeko u početku sadrži više bjelančevina jer su one potrebne djetetu kako bi moglo veoma brzo rasti, a kasnije se količina bjelančevina u majčinu mlijeku smanjuje zbog manjih potreba.

Postoji još jedan razlog zašto se udio bjelančevina u majčinu mlijeku mijenja ovisno o dobi djeteta, a to je da se on prilagođava količini majčina mlijeka koju dijete popije. U prvim mjesecima života dijete pije male količine majčina mlijeka pa je stoga u tom razdoblju udio bjelančevina u 100 ml majčina mlijeka visok. U sljedećim mjesecima života dijete pije veće količine majčina mlijeka zbog čega udio bjelančevina u 100 ml opada kako bi potrebe rasta i razvoja djeteta i dalje bile zadovoljene.

Prilagodbom na sve sporiju brzinu rasta i povezano smanjenje zahtjeva za bjelančevinama, udio bjelančevina u majčinu mlijeku mijenja se kako bi savršeno zadovoljio potrebe dojenčeta.

Jedinstvena kvaliteta bjelančevina u majčinu mlijeku upravo je ono što ga čini tako posebnim.

Bjelančevine se sastoje od manjih sastavnica, aminokiselina. Svaka aminokiselina ima specifičnu ulogu u zdravlju i razvoju djeteta te je stoga svaka od njih potrebna u točno određenim količinama. Upravo kombinacija tih aminokiselina u odgovarajućim količinama određuje kvalitetu bjelančevine. Na primjer, kvaliteta bjelančevina u majčinu mlijeku značajno se razlikuje od kvalitete bjelančevina u kravljem mlijeku.

Stoga dojenjem pružate najbolju zaštitu svom djetetu, no u trenutku kada prestanete dojiti, morate donijeti važnu odluku: koje mlijeko odabrati? Ta odluka je itekako važna jer je mlijeko i nakon 1. godine života među najvažnijim i najpotpunijim namirnicama u prehrani djeteta, pa je tako djetetu u dobi od 1. do 4. godine potrebno dnevno oko 500 ml mlijeka ili adekvatne zamjene.

 

NAN mlijeka za dojenčad i malu djecu napravljena su prema posebnom patentiranom procesu proizvodnje te sadrže optimalnu kvalitetu i količinu bjelančevina.

NAN mlijeka dostupna su i u tekućem formatu te predstavljaju praktičan i hranjiv izbor za dojenčad, a dolaze u prilagođenim sastavima određenoj dobi: tekući NAN 2 od 6 mjeseci, tekući NAN 3 od10 mjeseci te tekući NAN 1+ za malu djecu nakon godine dana, kao zamjena za kravlje mlijeko. Preporučuje se korištenje u vrijeme i nakon perioda dohrane, a trebaju biti samo dio raznolike prehrane.

Tekući NAN sadrži optimalnu količinu hranjivih tvari koja je potrebna dojenčadi i maloj djeci u određenoj dobi, a koja uz raznoliku prehranu trebaju i mlijeko visoke kvalitete. Njihovo praktično pakiranje omogućuje hranjiv i ukusan obrok u svakom trenutku: dovoljno ga je preliti iz tetrapak pakiranja u bočicu ili šalicu za hranjenje te poslužiti sobne temperature! Može poslužiti kao dobra osnova za pripremu drugih obroka, primjerice žitnih kašica.

Nestlé dječja hrana nudi širok asortiman prehrambenih proizvoda za dojenčad i malu djecu među kojima se nalaze mlijeka za dojenčad, mlijeka za malu djecu, mlijeka sa žitaricama, mliječni deserti, voćni pirei te žitne pahuljice. Svaki je proizvod specifično prilagođen određenoj dobi djeteta i bogat potrebnim vitaminima, mineralima te ostalim hranjivim tvarima.

Pročitajte više na www.bebe-nestle.hr

Tekst i foto: promo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Djeca vegani - sretna i zdrava

Za djecu vegane je mnogo manje vjerojatno da…

Losos - redoviti gost jelovnika

Negdje oko prvog rođendana, ovisno koju tablicu dohrane…

prehrana trudnica

10 zdravih izvora bjelančevina u prehrani trudnica

Zdrava prehrana osigurat će zdravlje trudnici, njezinoj bebi…

Pročitajte i:

Jedinstveni koncert za vikend pred vama

Josipa Lisac i Marin Ivanović Stoka, Nered, Tram 11 i Hladno Pivo u izdanju snimanom…

STORY SUMMER SALE Vruće ljeto uz vruće popuste!

Lifestyle tjednik Story od 1. do 7. 7. donosi fantastične ponude koje u suradnji s…

Story vjenčanja poručuju #Ljubav nije otkazana

Na kioscima je novi broj magazina Story vjenčanja, kojeg od sada možete čitati i u…

Standardi savjetodavnih usluga

Kako bi bili sigurni da ćete dobiti što bolji savjet preporuka je da savjet zatražite…