U magičnom svijetu igračaka

Osim što pažljivim odabirom igračaka i igara činimo dobro razvoju svojeg mališana, kupnjom određenih igračaka možemo potaknuti i neke uspavane vještine djeteta

Vještine kritičkog razmišljanja dijete stječe kroz igru koja potiče maštu i rješavanje problema te povezuje uzroke i posljedice. Jezične se vještine najviše potiču u razgovoru djeteta s drugom djecom te uporabom riječi za omiljene igračke i aktivnosti. Društvene vještine bit će usvojene tako što dijete učimo kako pratiti smjer, surađivati, čekati red, poštovati pravila i dijeliti. Emocionalne vještine stječu se proživljavanjem zadovoljstva igre i druženja, povezivanja s ostalima i građenjem osjećaja kroz igranje raznih uloga. Samopouzdanje je veoma važan čimbenik za dugoročnu sreću i uspjeh raste kada dijete igrajući se otkriva, gradi, rješava probleme i postiže ciljeve. Kreativnost i mašta razvijaju se pretvaranjem i igranjem uloga jer dijete spoznaje da je svijet pun mogućnosti i prilika. Simuliranje onoga što rade odrasli djeci omogućava da usvajaju različite uloge, grade svoj identitet i razvijaju spolne uloge.

Stimuliranje istraživačkog duha

Igračke koje kod djeteta razvijaju razumijevanje svijeta i okruženja jesu plastelin ili glina, gumene patkice, brodići i druge igračke za kupanje, zvečke, dječje ogradice s različitim predmetima za igru, igračke za grickanje, igračke koje se slažu jedna u drugu (prsteni ili plastične čaše različitih veličina). One su jako važne u najranijem uzrastu jer pomažu djeci da razumiju svrhu stvari, da shvate oblike i prostorne odnose. Stimuliraju mališane i omogućavaju im da istražuju.

, Image: 307448097, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Stimuliranje motoričkih vještina

Igračke koje kod djeteta razvijaju motoričke sposobnosti jesu tricikl na guranje ili pedale, igračke koje dijete vuče za sobom, igračke koje se slažu jedna u drugu (prsteni ili plastične čaše različitih veličina), sve vrste slagalica, lopte. One pomažu djeci da usavrše koordinaciju, finu motoriku (uporabu ruku i prstiju dok u rukama drže igračke) te da shvate što znači malo i veliko.

Stimuliranje društvenih vještina

Igračke koje razvijaju društvene vještine jesu lutke i plišane igračke, predmeti iz domaćinstva, slikovnice, lutke i predmeti za lutkarske predstave, odjeća za kostimiranje, slikovnice, glazbeni instrumenti, plastične i gumene životinje, telefon…
Čak kad vam se čini da je dijete već “preraslo” neke od svojih lutkica ili plišanaca, nemojte ih uklanjati dok to dijete samo na potencira. One su vjerni prijatelji s kojima se bezbrižnije spava noću, s kojima se dijele obroci, tuge i radosti. S njima se može zaplesati, s njima se razgovara i svađa ako je potrebno. Nekad će se na njima dijete možda i iskaliti ako osjeća bijes ili frustraciju, i sve što već ne smije na živim ljudima. Na njima može učiti i kako se ispričati za svoje ponašanje i kako se pripremiti na novog člana obitelji koji se treba roditi. Nemojte padati u napast braniti dječacima da se igraju s lutkicama i dijeliti igračke po spolu, neka imaju pristup svim vrstama lutkica jer na taj način uče puno više nego što si mi odrasli uopće možemo zamisliti. A niti uzrast nije uvijek jasna granica kada je koja vrsta igračke potrebna djetetu. Pratite njegove individualne potrebe vezane uz igračke, baš kao i sve ostalo.
Jedan od važnijih oblika ispoljavanja mašte je “gluma”. Igračke nekad mogu biti roditelji ili djeca vašem djetetu. Tu se lako mogu pronaći vaši obrasci ponašanja i vidjeti kako ih dijete doživljava. To je jedna od odličnih škola i za same roditelje i mogućnost da se korigiraju. Uostalom, plišanci i lutkice sjajno će poslužiti i kao glumci u dječjem kazalištu kojeg možete osmisliti s djetetom.
Bez obzira na to koliko se vaše dijete mijenja kroz odrastanje, igračke će dugo vremena zauzimati vrlo važnu ulogu za njegov sveukupni razvoj i pomagati mu da bolje razumije svijet u kojem živi.

baby child, playing, exploring, happy, loved, loving, family, growing, toddler, cheerful, cute, dark hair, daughter, family, female, fun, fun, parents, play, homeless, love, mom, mummy, mother, parental 3-6 months, 6 months, 6- 12 months bad, cry, boy, childhood, bonding, family with one child, Innocence, innocent, young, people, human, humans, small studio shoot, photographic studio, photographer, togetherness, awake, portrait, model release, smiling, size, dress up, newborn, boy, tinny, Image: 307374768, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy


Čarobni trenuci njege

Kako bi roditeljima olakšala njegu djece NIVEA je osmislila posebnu kolekciju s pričama za djecu koje možete i čitati iz male okrugle slikovnice ili pronaći na NIVEA web stranicama! Upoznajte glavne likove ovih simpatičnih slikovnica i ne zaboravite djetetu staviti točkicu kreme na vrh nosića!

NIVEA predstavlja jedinstvenu kolekciju NIVEA kreme s posebnim popratnim ilustracijama i pričama za djecu u kojima su glavni likovi djevojčica Mia, dječak Luka, igračka Zeko te zaigrana Vila. Ova kolekcija svoje prvo izdanje doživjela je prošle godine kada su maštovite NIVEA priče i ilustrirane plave limenke postale nezaobilazne u domovima obitelji diljem svijeta. Tisuće mališana i njihovih roditelja zaljubili su se u likove magičnih priča te ilustracije, a nova kolekcija podsjetit će ih na dragocjeni trenutak emocionalne bliskosti prije odlaska na spavanje.

NIVEA krema je pouzdani saveznik u njezi kože već desetljećima u obiteljima kroz nekoliko generacija. Njezin aktivni sastojak Eucerit bio je prvi sastojak koji je omogućio da se voda i ulje povežu u stabilnu kremastu bazu, prvu emulziju bez konzervansa. Dio čarolije NIVEA kreme je i njezin miris koji utjelovljuje svježinu bergamota, naranče, lavande, ruže i jorgovana te đurđice. Taj poseban miris priziva lijepe uspomene iz djetinjstva, a upravo je njega pouzdanom NIVEA kremom završni korak prije odlaska na spavanje. Prije spavanja jedan od najbliskijih i najnježnijih trenutaka je onaj između roditelja i djeteta. Ključan dio ovog trenutka priča je koju roditelj priča djetetu, priča koja ih oboje vodi u čaroban i predivan svijet. Kroz njih, roditelji uče djecu različitim životnim vrijednostima u okruženju ispunjenom zabavom.

Kako bi djeca što lakše “otplovila” u carstvo snova, popularni dječji pisac Udo Weigelt osmislio je zanimljive priče o avanturama glavnih likova s elementima edukativnih bajki, a ilustratorica Joelle Tourlonias čarobne je likove pretvorila u stvarnost i pretočila ih u ilustracije koje krase limenke. Priče su inspirirane stvarnim životnim situacijama, ali su kreativno pretvorene u priče s kojima se djeca od najmanje dvije godine mogu poistovjetiti. Priče su dostupne u digitalnom obliku i na web stranici www.nivea.hr/price. Osim što ih možete pročitati možete ih i poslušati.

slika-zaslona-2016-11-29-u-18-26-58

KOLEKCIJA UKLJUČUJE ČETIRI PRIČE:

Mia i Vila na plaži

Obitelj je na plaži, ali Vila je tužna jer se zbog straha od mora ne može kupati. Tako joj je Mia napravila jezerce na plaži s ribama, zvijezdama i morskim konjićima kako bi se sigurno mogla kupati. Vila koristi svoju magiju kako bi napravila brod i uživa u vožnji brodom a Miom u svome malom moru.

nivea-creme_mia-i-vila-na-moru

Luka i Zeko se utrkuju

Luka na biciklu i Zeko na triciklu odluče se utrkivati. Zeko pokušava omesti Luku tako što mu pokazuje balon pun toplog zraka te ga okruže mali slatki pačići. Iako je Luka brži od Zeke, na kraju mu prepušta pobjedu kako bi ga usrećio.

nivea-creme_luka-na-biciklu

Luka i Zeko grade kuću

Zeko je odlučio da želi sobu samo za sebe, stoga Luka skuplja sve rekvizite potrebne kako bi se napravila posebna kućica za Zeku. Jednom kada se našao u svom novom domu, Zeko se osjećao usamljeno te se vratio Luki u zajednički krevet.

nivea-creme_luka-i-zeko

Mia i Vila pospremaju sobu

Mia mora pospremiti svoju sobu i traži pomoć Vile. Uz pomoć Viline magične čarolije, pospremanje se pretvara u vrlo posebnu i zabavnu aktivnost.

nivea-creme_mia-i-pospremanje-sobe

Posebno izdanje NIVEA kreme bit će dostupno od listopada do prosinca.

Preporučene maloprodajne cijene posebnog izdanja NIVEA kreme iznose:

7,30 kn (30 ml), 15,10 kn (75 ml) i 23,10 kn (150 ml).

Više o pričama za djecu saznajte na www.nivea.hr/price

Više o NIVEA proizvodima saznajte na www.nivea.hr

Facebook – www.facebook.com/NIVEAHrvatska

Tekst: Ivančica Tarade
Foto: NIVEA, Profimedia

Tagovi: , , , , , ,

Vezano uz temu

Pogledajte kakvu je blagdansku čaroliju stvorila ova kreativna mama

Mama Iva Šutić uvijek se potrudi napraviti pravu…

Novi asortiman popularnih igračaka u Lidlu od 26. studenog

Blagdanskoj čaroliji darivanja najviše se vesele oni najmlađi.…

djevojčica crta i zabavlja se kod kuće

8 načina kako se boriti protiv stavljanje djece u 'kalupe'

Društvo u cjelini, a posebice obrazovni sustav, malo…

Pročitajte i:

vizual

Srebrenica kroz prizmu lokalne profesorice: Jasmila Žbanić za Elle o turbulencijama iza kulisa

U novome siječanjskom broju, Elle je razgovarao s Jasmilom Žbanić, scenaristkinjom i redateljicom filma „Quo…

story

Novi broj Storyja donosi ekskluzivni editorijal s Lejlom Filipović!

Potražite na kioscima novi broj magazina Story jer vas očekuje modni editorijal s Lejlom Filipović,…

Mariana Van Zeller

Nova hit serija na National Geographicu: „Mariana Van Zeller: U raljama crnog tržišta“

Nagrađivana novinarka Mariana van Zeller istražuje tajni svijet podzemlja najopasnijih svjetskih crnih tržišta.

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska!

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska i uz jedan broj gratis dobit ćete na dar…