strije u trudnoći

Strije – vrlo čest i neugodan pratitelj trudnoće

Vrlo česta promjena na koži tijekom trudnoće je pojava strija. Radi se o slabo vidljivim linijama na koži koje se šire kako raste i vaš trbuh. Strije se još nazivaju trudničkim prugama.

Sve trudnice moraju biti pažljive jer je vjerojatnost da će se strije pojaviti vrlo visoka. Veliki porast težine prisiljava tijelo da se širi i na taj način potiče stvaranje strija. Najrizičnija područja su dojke i trbuh jer ti dijelovi najviše rastu u smislu volumena, a koža nema uvijek dovoljno elastičnosti da može pratiti te promjene bez problema. Pripazite i na bokove i stražnjicu jer se u trudnoći povećava zadržavanje vode, a noge uvijek prve počnu patiti od toga, dok naticanja mogu pospješiti nastanak strija.

Dobivanje na težini potiče razvoj strija
Radi se o čistoj mehanici: što se više udebljate, koža se više širi, a time se povećava mogućnost od nastajanja strija. Stoga, ako ih želite izbjeći, prvo je pravilo ne udebljati se previše, odnosno najbitnije je izbjegavati nagle skokove težine što zbog napadaja gladi ili zadržavanja tekućine jest čest slučaj u trudnoći. Stoga je važno kontrolirati prehranu, održavati je uravnoteženom i raznolikom, baviti se redovitom tjelesnom aktivnošću kao što je lagana gimnastika u vodi jer pomaže drenaži vode i izbjegavanju njezinog nakupljanja.

Kako ih spriječiti?
Najbolja strategija za borbu protiv strija je prevencija. Od samog početka trudnoće i prvih tri do šest mjeseci nakon poroda važno je pratiti program "anti-strije" za cijelo tijelo stalnom primjenom posebnih proizvoda. Kozmetika protiv strija pokazala se vrlo korisnom jer hrani i istodobno ojačava kožu, a sadrži prirodne sastojke koji mogu stimulirati aktivnost fibroblasta odnosno stanica koje proizvode elastična vlakna. Takav se učinak postiže prvenstveno posebnim masnim tvarima koje se ne razgrađuju u procesu proizvodnje sapuna i kozmetike općenito, već ostaju cijele sa svim svojim obilježjima. Posebno se savjetuju derivati ulja klica pšenice, maslina, badema, avokada i soje. Elastičnost kože povećavaju i vitamin topivi u mastima kao što su A i E i ekstrakti divljeg kestena, stolisnika, bršljana i hmelja koji imaju i drenežnu funkciju odnosno pomažu pri eliminaciji tekućina.

Dnevna masaža štiti. Kako se ispravno masira?

masiranje

Počnite masiranjem stopala prema stražnjici. Nastavite masažom ruku od dlanova prema ramenima. Na kraju masirajte nježno kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu trbuh i prsa bez doticanja bradavica. Horizontalnim potezima s desna na lijevo i obratno prelazite preko dekoltea i na kraju kružno po svakoj strani stražnjice. Na kraju razmazite svoju kožu zaključno s Eucerin® uljem za njegu tijela.

Već i postojeće strije mogu se vidljivo ublažiti redovitom masažom primjerenim proizvodima za njegu (npr. Eucerin® ulje za njegu tijela). Nanesite ulje na veću površinu i nježno ga umasirajte laganim pritiskom i kružnim pokretima na pogođena mjesta kože.

Kožu treba svkodnevno masirati, po mogućnosti dva puta po 5 do 10 minuta. Ako je vaša trudnoća rizična i vi ste primorani čuvati je i mirovati tada samo vrlo lagano nanesite ulje samo trbuh.

Eucerin ulje za njegu tijela

Eucerin ulje za njegu tijela je proizvod koji je Eucerin istraživački tim razvio posebice za potrebe osjetljive kože tijekom trudnoće. On sadržava visokovrijedna čista biljna ulja kao i čisti prirodni vitamin E. Specijalna kombinacija iz ulja jezgre suncokreta, ulja jojobe i bademovog ulja bogata je linolnom kiselinom, nezasićenom masnom kiselinom koju ljudski organizam ne može samostalno proizvesti te se ona mora tamo dovesti. Linolna kiselina posebice jača barijernu ulogu kože. Čisti vitamin E dodatno djeluje kao prirodni hvatač (lovac) radikala. Eucerin ulje za njegu tijela ne sadržava parafin, boju i konzervanse. Može se dobro raspodijeliti i umasirati u kožu. Brzo se upija i ima ugodan miris. Izvrsna djelotvornost i podnošljivost na koži dokazane su kliničkim i dermatološkim istraživanjima.

Eucerin® Ulje za njegu tijela (125ml)

eucerin ulje za trudnice

 

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

strije u trudnoći

O strijama treba razmišljati prije trudnoće

Trudnoću često prate promjene na tijelu žene koje…

Ana Gruica potvrdila: Bio-Oil ulje ublažava nastanak strija

Poznata glumica je skupini trudnica darivala poklon pakete…

Napravite sami prirodne preparate za njegu u trudnoći

Koža je naš najveći organ i veoma ju…

Pročitajte i:

Otkrivamo chefovsku zvijezdu na jesenskoj tajnoj večeri magazina StoryGourmet

Kuhar koji naizgled spaja nespojivo, odličan je opis za ovog vrhunskog chefa koji dolazi iz…

Ova nedjelja rezervirana je za Sensa dan!

Najveći festival zdravlja, vitalnosti i ljepote na otvorenome – Sensa Dan - održat će se…

Jeste li spremni na putovanje? Uživat će i djeca!

Svake nedjelje ide se na jedno gastro putovanje; ove je u planu Bosna i Hercegovina.…

Srce na tanjuru, ugostiteljstvo na respiratoru

Novi broj StoryGourmeta je u prodaji!