Što nas očekuje u jedanaestoj Noći muzeja 2016.

Noć muzeja 2016. održat će se 29. siječnja 2016. od 18:00 sati do 01:00 sat iza ponoći. Jedanaestu Noć muzeja obilježit će tema pod nazivom Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena

Tema je odabrana s ciljem odavanja počasti jednom od najznamenitijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. st., političaru i biskupu čija je dvjestota godišnjica rođenja obilježena prošle godine. Stoga će se u Noći muzeja 2016. još jednom posebno naglasiti utjecaj biskupa J. J. Strossmayera na formiranje pojedinih muzeja i stvaranje zbirki, kao i na ozbiljnu namjeru otvaranja sakralnih muzeja.

Ovogodišnji partneri u Noći muzej su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Muzej Đakovštine i Muzej Slavonije Osijek. Središnje otvaranje manifestacije bit će u Palači HAZU, Strossmayerova galerija starih majstora, Zagreb, 29. siječnja u 18 sati, gdje će posjetitelji osim stalnog postava moći razgledati izložbu odabranih umjetnina koje ocrtavaju lik biskupa Strossmayera kao sakupljača i stvaratelja zbirke Strossmayerove galerije. U Muzeju Đakovštine bit će postavljena izložba povodom obilježavanja Strossmayerovih obljetnica, koja će pokazati Strossmayerovu ostavštinu kao i njegov odnos prema glazbenicima, umjetnicima i graditeljstvu, dok Muzej Slavonije Osijek priprema izložbu osobnih veza Biskupa s rodnim gradom Osijekom.

Kroz temu Noć muzeja 2016. upoznat ćemo se i s drugim važnim ličnostima hrvatske povijesti, pa ćemo tako saznati tko su lošinjski reformatori, kako je Juraj Dobrila utjecao na Istru, a kako Deželić i Kolarić na varaždinske vatrogasce te tko je Ferdo Rusan. Upoznati ćemo zbirke mnogih poznatih donatora a u Muzeju Prigorja donatore možete i upoznati.

2016 jumbo 504x238

Zahvaljujući temi u ovogodišnjoj Noći muzeja bit će otvorene i pojedine sakralne ustanove sa svojim zbirkama od kojih su neke inače nedostupne javnosti, primjerice sakralna zbirka crkve sv. Servula u Bujama ili će se pripremiti posebna vođenja, kao u Pavlinskom samostanu u Sveticama/Ozalj ili crkvi sv. Blaža u Zagrebu.

Svoju bogatu povijest ove godine pokazuju nam i institucije koje nisu nužno muzejskog karaktera, ali čije je djelovanje već godinama prisutno u lokalnim zajednicama pa će posjetitelji upoznati povijest ozaljske Munjare, karlovačkog vodocrpilišta Borlin, Zagrebačke pivovare i kultnog Zagrebačkog velesajma. Također veseli i sve veće uključivanje studenata i Sveučilišta u Zagrebu, Rijeci i Splitu, kao i međusobna suradnja institucija, gradova i regija u kreiranju programa Noći muzeja.

Muzeji, knjižnice, arhivi, udruge i ostale baštinske ustanove uz stalne su muzejske postave i izložbe pripremili zanimljive programe. Tako se ove godine može saznati kakav je sunčani sat imao Franjo Tahi, tko je Dama sa zlatnim naušnicama, tko grofica Lujza te kakvi su to bili Ljubavni jadi starih Požežana. U raznovrsnim radionicama možete izrađivati pokladne/fašničke maske, grafički tisak, proći brzi tečaj glagoljice ili bontona iz 19. st.

Kao i svake godine sudionici manifestacije posebno za Noć muzeja pripremaju i bogat zabavno glazbeni program uz druženje. Svi programi Noći muzeja besplatni su, a napominjemo kako se za neke od programa, zbog ograničenog kapaciteta, potrebno na vrijeme predbilježiti.

Ovogodišnja manifestacija Noći muzeja održava se pod medijskim pokroviteljstvom časopisa National Geographic Hrvatska.

Što pogledati u Noći muzeja 2016., možete odlučiti pretraživanjem programa sudionika na www.nocmuzeja.hr.

Tekst i foto: promo

Pročitajte i:

Jedinstveni koncert za vikend pred vama

Josipa Lisac i Marin Ivanović Stoka, Nered, Tram 11 i Hladno Pivo u izdanju snimanom…

STORY SUMMER SALE Vruće ljeto uz vruće popuste!

Lifestyle tjednik Story od 1. do 7. 7. donosi fantastične ponude koje u suradnji s…

Story vjenčanja poručuju #Ljubav nije otkazana

Na kioscima je novi broj magazina Story vjenčanja, kojeg od sada možete čitati i u…

Standardi savjetodavnih usluga

Kako bi bili sigurni da ćete dobiti što bolji savjet preporuka je da savjet zatražite…