roditeljstvo

Roditeljstvo – veselje bez straha

Rođenje djeteta najljepši je događaj u svakoj obitelji koji donosi brojne promjene. Veselje s jedne i zabrinutost s druge strane. Sučeljavanje s roditeljstvom, ugodnim i manje ugodnim doživljajima, a naročito u prvoj godini života djeteta, različito je. Kako ih prepoznati i suočiti se s njima? Kako naći odgovore na pitanja koja brinu svakog novog roditelja?

Kako biti dobar roditelj? O tome je bila riječ na novinarskoj konferenciji na temu
roditeljstvo - veselje bez straha. Dolazak djeteta unatoč radosnom iščekivanju i znatiželji o tome kakvo će biti i kome će sličiti donosi zabrinutost i nova pitanja o tome kakav će u buduće biti obiteljski život, što će se sve promijeniti, kako će se partneri snaći u roditeljskoj ulozi, što zapravo znači biti dobra mama ili dobar tata i još mnoga druga pitanja. Nemoguće je pripremiti se u cijelosti na dolazak novog obiteljskog člana, ipak je život s djetetom manje predvidljiv nego život bez djece. Međutim roditelji se na novu ulogu mogu donekle pripremiti tako da o tome barem malo razmišljaju.

Biti roditelj znači nesebično ulagati energiju u život novoga čovjeka i poduprijeti njegov razvoj dok mu je ta potpora potrebna. Kasnije ga moramo prepustiti vlastitom životu, u kojem će, ako bude htio, uložiti energiju u vlastitu djecu. U zamjenu za sav trud roditelji dobivaju jedinstvenu priliku praćenja razvoja nove osobe koja uvijek ponovo iznenađuje, nadoknađuje i nudi roditeljima ogromnu priliku za njihov osobni razvoj. Tko kreće na put roditeljstva s tom predodžbom u ulozi roditelja sigurno će biti uspješniji i zadovoljniji.

Na početku je najteže
Njega, ritam spavanja, hranjenja, uspostava dojenja… To su najčešće brige i poteškoće novih roditelja. Dojenje je prvo i najznačajnije za uspješno napredovanje dojenčeta. U želji da sve normalno "prođe" ipak se često pojavljuju poteškoće: mama nema dovoljno mlijeka, potrebno je dodavanje.

Mama to često doživljava kako osobni poraz. Na žalost, tako situaciju čini još gorom, što utječe i na mogućnost dojenja. Ako se u početku sve vrti oko dojenja, roditelji se brzo suoče s uvođenjem guste hrane, mogućim probavnim tegobama i slično. U većini slučajeva riječ je o funkcionalnim probavnim smetnjama koje su posljedica razvoja i rasta dojenčeta i same prođu. Ipak u život roditelja i dojenčeta donose mnoge neugodnosti, npr. neutješan plač.

Što prije se roditelji novog obiteljskog člana uspiju rasteretiti, lakše će svoju ljubav, optimizam i dobru volju prenijeti na svoje dijete. U tako ugodnoj i ljubavi punoj atmosferi i dolazak novog obiteljskog člana lakši je i manje bolan za sve.

Savršenih odraslih i djece nema, pa tako nema ni savršenih roditelja. Bez obzira na to kako se ljudi trudili biti savršeni, ipak ponekad pogriješe. To se događa i roditeljima.
Dobar roditelj razumije da za odgoj nema pravih recepata pomoću kojih bi se moglo odgojiti savršenu djecu, zato odgoj uvijek treba prilagoditi djetetovom i našem temperamentu. U odgoju nam uvelike pomažu iskustva drugih roditelja, zato su razgovor o roditeljstvu i međusobno dijeljenje iskustava veoma korisni.

okrugli stol

Literarni natječaj Novalac "Napokon zadovoljni"
Novalacovu Facebook stranicu s brojnim komentarima, pitanjima i savjetima dnevno prati iznimno velik broj mama. Zato su se u farmaceutskoj tvrtki Medis, d.o.o., odlučili pripremiti literarni natječaj, na kojem su mamama ponuditi mogućnost i mjesto gdje mogu otvoreno i slobodno progovoriti o svojim iskustvima majčinstva. Crvena nit priče bio je Novalacov slogan "Napokon zadovoljni", a zanimao ih je osjećajni vidik roditeljstva. Na literarnom natječaju u Hrvatskoj sudjelovalo je 178 priča, koje su dobile ukupno 4.809 lajkova. Za glavnu ulogu kandidiralo je 12 autora: Gordana Mandić Čotra, Jovan Lukavac, Ingeborg Franković, Ivana Lukavac, Davor Jelenčić, Snježana Bilić, Tea Vidić, Ivana Hamunajec, Nikolina Azenić Krstić, Mihaela Petrović, Nina Kordić Gottstein i Mirta Reljac.

Stručni žiri primijenio je sljedeći kriterij za izbor priče:

  • usklađenost sadržaja s raspisanom temom natječaja
  • povezanost početka, raspleta i kraja priče
  • izvornost
  • način izražavanja
  • inovativnost stila

Putem aplikacije na Facebooku čitaoci su izabrali pobjedničku priču mjeseca. Na kraju literarnog natječaja komisija je između pobjedničkih priča mjeseca izabrala glavnu pobjedničku priču literarnog natječaja.

Glavna nagrada pripala je gospodinu Davoru Jelenčiću za priču "Pas koji (s Malim) jede, ne grize".

glavna nagrada

Tagovi: ,

Vezano uz temu

"Upomoć, moja beba plače!"

Bebin plač za mnoge je roditelje velika nepoznanica.…

Radionica za one koji žele izbjeći kolike kod bebe

Jeste li ste se ikada zapitali zašto su…

Naučite zaustaviti bebine kolike

Beba ima kolike, kapi ne pomažu, a pedijatar…

Radionica Čarobna trudnoća, porod i majčinstvo

Nakon već šest popunjenih radionica Čarobna trudnoća, porod…

Pročitajte i:

Panel StoryBooka i Plive: Osteoporoza – tiha epidemija

Panel na temu "Osteoporoza – tiha pandemija", u organizaciji Plive i magazina StoryBOOK, održan je…

Dean Pelić

DAR ČITATELJIMA: Novi Story premijerno donosi ulomke iz nove knjige Deana Pelića

U lifetyle tjedniku Story, ovoga tjedna pročitajte odlično ljetno štivo – najzanimljivije dijelove dugo isčekivane…

Jedinstveni koncert za vikend pred vama

Josipa Lisac i Marin Ivanović Stoka, Nered, Tram 11 i Hladno Pivo u izdanju snimanom…

STORY SUMMER SALE Vruće ljeto uz vruće popuste!

Lifestyle tjednik Story od 1. do 7. 7. donosi fantastične ponude koje u suradnji s…