Dora Ruždjak Podolski

Redateljica Dora Ruždjak Podolski otkriva za Elle: ‘Zbog karijere sam zatomila ženu u sebi’

Redateljica Dora Ruždjak Podolski u aktualnom broju časopisa Elle otkriva kako se odvijaju pripreme za predstavu „Posjet stare dame“, koju režira u Gavelli, što je inspirira u radu te o kakvom zaokretu sve intenzivnije razmišlja. Potražite izdanje časopisa Elle za ožujak na svim kioscima

Ona je žena, moćna i uspješna, u profesiji kojom dominiraju muškarci. Zapanjujući je podatak da je Dora Ruždjak Podolski tek druga redateljica koja je dobila nagradu Hrvatskoga glumišta za najbolju predstavu, i to za 'Črnu mati zemlu' koju je režirala u ZKM-u prema istoimenom romanu Kristijana Novaka. Je li okruženje značilo da je silom prilika morala zatomiti svoju ženstvenost kako bi uspjela?

– Nisam se odrekla svoje ženstvenosti, ali sam morala energetski preuzeti puno muških principa. Nedavno sam shvatila da sam u sebi zatomila tu ženu, da nje nema i da mi to nije donijelo puno dobroga – otkriva 48-godišnja redateljica i intendantica Dubrovačkih ljetnih igara u razgovoru za hrvatsko izdanje Ellea. Razlog, otkriva, leži u stavu okoline.

– Kad sam diplomirala, netko mi je rekao: "Ma dobro kolegice, vi ćete se ionako udati i imati djecu i neće vas više biti". Kako imam taj prokleti mehanizam, na takve izjave odmah se u meni probudi inat. Što je za mnogo toga dobro, ali ponekad si i žrtva tog mehanizma – nastavlja.

Sada pak, na pragu svoje pedesete, potpuno je samosvjesna i dovoljno samopouzdana da bi se, kaže, mogla i rasplakati pred ansamblom ako joj tako dođe. Skinula je štitove kojima se u mladosti naoružala. Žensko pitanje postavlja se i u novoj predstavi 'Posjet stare dame' koju Dora režira, a premijera je u zagrebačkom kazalištu Gavella zakazana za 28. ožujka.

– Komad je napisan 1956., a Dürrenmatt piše o ruševinama Europe koja kreće u neoliberalni kapitalizam, što je on kao autor nanjušio još tada. Postavlja se pitanje što je novac i što čini ljudima. Dürrenmatt je odlično postavio i pitanje što je žena na poziciji moći te dao na njega odličan odgovor: uvjetno rečeno, ona je i dalje samo žena – objašnjava redateljica.

A iako uživa u svojoj profesiji, Dora priznaje da ponekad razmišlja o zaokretu u karijeri.

– Umjetnost, kreativnost… sve to jako troši čovjeka. Sada imam osjećaj da sam mnogo dala teatru i da je možda vrijeme da polako razmislim o drugim poligonima" Kakvim? "O pisanju! Jako bih voljela napisati… Ne, ne mogu to izgovoriti, to je još tajna koju moram sama sa sobom podijeliti. Kada se tajna izgovori, izgubi čaroliju, ali svakako se želim posvetiti pisanju", konstatira Dora. S obzirom na to da je njezina kćer Eva odrasla (studira medicinu), možda je sada pravo vrijeme da ostvari sve svoje želje.

Ostatak intervjua s redateljicom Dorom Ruždjak Podolski pročitajte u Elle izdanju za ožujak u kojem vas očekuju i veliki proljetni trend report s presjekom najvećih modnih i beauty noviteta sezone, ekskluzivni intervju s libanonskim dizajnerom Georgesom Hobeikom te pregršt zanimljivih lifestyle i modnih tema, poput one o novom valu it dizajnera iz redova generacije milenijalaca.

Aktualni broj Ellea potražite na svim kioscima od 20. veljače! Elle - ljepota je unutra

Tekst: Jasmina Rodić za Elle Hrvatska
Fotografije: Nikola Zelmanović

Tagovi: ,

Vezano uz temu

elle

Novi ELLE vas poziva u svoj zeleni svijet!

Ekološki osviješteni dizajneri, buntovnička generacija Z i celebi…

Mikro varanje - pošast novog doba

Jeste li ikad izmjenjivali seksi poruke s nekim…

Pročitajte i:

Nova Sensa poručuje: Snaga je u nama!

Novu Sensu potražite na svim kioscima i putem aplikacije Glovo, a dar uz novi broj…

bolnička soba

JYSK i HESPO zajedno pomažu opremiti bolnice

Bolnice u Zagrebu, Osijeku i Splitu dobit će više od 2 tisuće nužnih proizvoda. madraca,…

Milijun kuna hrvatskim bolnicama za borbu protiv koronavirusa

Trgovački lanci Lidl i Kaufland zajednički donirali ukupno milijun kuna bolnicama u Zagrebu, Splitu, Osijeku,…

Odgođena akcija dm Zeleni korak

Rekordni odaziv! Na devetu po redu eko akciju dm Zeleni korak prijavilo se čak 267…