Posvajanje u svijetu puma

O životu puma do nedavno se nije puno znalo. Tek uz pomoć novih tehnologija otkriveno je, između ostalog, da pume posvajaju tuđe mladunce. O skrivenom životu puma piše novi broj magazina National Geographic.

Kad su ženka s oznakom F61 i njezina braća bili stari šest mjeseci, majka puma koja je živjela u blizini ubijena je, pa je njezinih troje mačića odjednom ostalo prepušteno samo sebi. Idući tjedan majka ženke F61 dopustila je siročadi da s njom i njezinim mladuncima podijele njezin plijen. Kako su dani prolazili, mladunci su se povremeno igrali i jeli zajedno, katkad se čak i međusobno lizali hrapavim jezicima. To je prvi poznati slučaj usvajanja mladunaca u svijetu puma.

Godinama poslije odrasla F61 i susjedna ženka F51 dobile su mladunce otprilike u isto vrijeme. (F51 je oplodio jedan od siročića.) Dvije su se obitelji često susretale, dijelile hranu i putovale zajedno tijekom proljeća. Naposljetku je F61 počela podizati jednog mladunca druge ženke kao vlastitog - što je drugi slučaj usvajanja.

To i mnogo drugih detalja o ponašanju vrste Puma concolor, koja živi u Sjevernoj i Južnoj Americi, otkriveno je zahvaljujući suvremenoj tehnologiji.

"Ovdje je svaki dan pomalo kao za Božić", kaže Patrick Lendrum, biolog Projekta tetonskih puma, dugogodišnjeg istraživanja u Nacionalnom parku Grand Teton u Wyomingu, dok na svojem računalu prikazuje dvojicu mužjaka, prirodnih suparnika, kako se naizmjence hrane velikim kanadskim jelenom - jedan jede dok se drugi odmara nekoliko metara dalje. "Nisam siguran da je ovo ikad itko vidio. Naše pume neprestano čine ono što ta vrsta ne bi trebala raditi."

"Pretpostavka je bila da se mužjaci i ženke druže u vrijeme parenja, točka", kaže Mark Elbroch, Lendrumov supervizor. "Pa ipak viđam snimku za snimkom na kojima odrasli mužjaci i ženke dijele strvinu. Imali smo sedam mačaka uz plijen istodobno - mužjaka, dvije ženke i četiri mladunca." Na toj su snimci pume izgledale kao američki čopor lavova.

Iako su stručnjaci smatrali da se pume rijetko druže, ženka F51, koja živi nedaleko od Nacionalnog parka Grand Teton, jednog je proljeća putovala i hranila se s drugom ženkom. Naposljetku je druga ženka posvojila jedno mladunče ženke F51.

 

Hollywood Tiff Mike
Skrivena kamera snimila je jednu od najpovučenijih holivudskih zvijezda - mužjaka pume koji je prvi put viđen u Griffith Parku u Los Angelesu prije gotovo dvije godine. Radioogrlica prati njegove pokrete, no stanovnici tog područja rijetko nailaze na znakove njegove prisutnosti.

Hollywood Tiff Mike__MG_3088_rev

Novi broj magazina Natonal Geographic potražite na kioscima

Želeći zaustaviti smanjivanje broja divljih mačaka diljem svijeta, National Geographic pokrenuo je Inicijativu za velike mačke. Za više informacija o projektima koje podupire taj najpoznatiji svjetski popularnoznanstveni časopis posjetite causeanuproar.org

Više o pumama, kao i morževima, razvoju skijanja ili odiseji jednog novinara putovima prvog čovjeka pročitajte u prosinačkom broju National Geographica.

national geographic

Tagovi:

Vezano uz temu

Trenutačno u Hrvatskoj 413 djece ima uvjete za posvojenje, ali...

U Registru potencijalnih posvojitelja trenutačno se nalazi 1316…

posvajanje

2. konferencija o posvojenju u Hrvatskoj

Udruga za potporu posvajanju Adopta u suradnji sa…

Prava posvojitelja djeteta

Nakon posvojenja djeteta i posvojitelji imaju pravo, ako…

Što nam treba za posvojenje djeteta?

Za posvojenje djeteta potrebno je zadovoljiti zakonske pretpostavke.…

Pročitajte i:

Trenirajte kod kuće uz novi broj Men's Healtha

Poznati hrvatski treneri osmislili su 66 vježbi koje ćete moći odraditi bez utega i sprava

pretplata na elle magazin

Pretplatite se na Elle i uživajte u čitanju modnog magazina u sigurnosti svog doma!

U ovim teškim trenucima kada Hrvatsku pogađa korona kriza, a građani Zagreba suočili su se…

Stigao proljetni broj StoryGoumeta

Proljetni broj StoryGourmeta donosi pregršt inspirativnih tema, intervjua i recepata u kojima vlada nova snaga…

elle

Novi ELLE vas poziva u svoj zeleni svijet!

Ekološki osviješteni dizajneri, buntovnička generacija Z i celebi koje od red carpeta više zanima green…