NGM

Ne propustite travanjski broj National Geographica Hrvatska!

Potražite novi broj svoga omiljenog popularnoznanstvenog magazina na svim kioscima od 10. travnja!

zagađenje

Glavna tema broja za travanj je smrtonosni zagađeni zrak. Onečišćenje zraka uzrokuje milijune preranih smrti, gotovo 12 posto ukupnog broja smrtnih slučajeva na planetu. Zagađeni zrak kriv je za 15 posto smrtnih slučajeva od COVIDA-19. Čestice u zraku uzrokuju mnoge izuzetno opasne bolesti, a što činimo da spriječimo zagađenje zraka koji dišemo?zagađenje

Uz to pročitajte i odličnu reportažu o otrovnom dimu nakon velikih požara koji sve češće haraju planetom, o legendarnoj i genijalnoj Arethi Franklin, o nebrojenim, predivnim i raznovrsnim kukcima u krošnjama Amazonije, o vječnim, čarobnim školskim pločama i kredi…kukci

Svoje radove za rubriku “Vaša fotografija” šaljite na info@nationalgeographic.com.hr, a završnik urednika Hrvoja Prćića pročitajte u nastavku.Imam jednu USB memoriju na kojoj su mi pjesme najdražih pjevačica - Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Billie Holiday, Dinah Washington, Nina Simone, Bessie Smith, Etta James, Odetta, Peggy Lee, Aretha Franklin… - sve odreda fantastične izvođačice. Neki bi rekli genijalne. Pri spomenu genijalnosti uvijek se sjetim oca.

Naime, u vrijeme bivše Jugoslavije silno je popularan bio pjevač Đorđe Marjanović, čiji su fanovi utemeljili i prvi klub obožavatelja na ovim prostorima, a na koncertima su nosili transparente "Đorđe - genije". Tatu je to silno ljutilo. "Genij je Einstein ili Tesla, a ne neki urlator!" govorio je. Što je uopće genijalnost? Inteligencija? Usvojeno znanje? Sposobnost izražavanja talenta?

U udruzi Mensa kažu da su to osobe s visokim IQ-om. Znam mnoge, recimo Sharon Stone, Matt Damon, Ashton Kutcher - biste li ih doista nazvali genijima? Talentiranima svakako. Genijima smatramo dvojicu već spomenutih, pa Leonarda da Vincija, Mozarta, Galilea, Newtona, Darwina, Mariju Curie… Posežem za jednom definicijom genija: "Genij je osoba koja pokazuje iznimne intelektualne sposobnosti, kreativnu produktivnost, žanrovsku univerzalnost ili originalnost, obično do stupnja koji je povezan s postignućima novih otkrića ili napretkom u domeni znanja."

Riječ genij inače dolazi iz latinskog genius, što znači duh, zaštitničko božanstvo. National Geographic pokrenuo je serijal o genijalcima. Sjetite se prikaza Einsteina ili Picassa. U ovom broju prikazujemo sjajnu Arethu Franklin. U ovom serijalu svi su genijalci, ali samo su neki geniji.

Tekst: Hrvoje Prćić
Foto: Matthieu Paley, Brian Brown

Tagovi:

Vezano uz temu

Žuti okvir

Nominirajte najbolje za ljepšu budućnost

Treću godinu zaredom National Geographic Hrvatska i tvrtka…

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska!

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska i uz…

naslovnica

Ne propustite prvi ovogodišnji broj National Geographica Hrvatska!

U siječanjskom broju donosimo fotografski pregled protekle godine…

naslovna

Proglašeni su pobjednici Žutog okvira za održivi razvoj, znanost i obrazovanje 2020.!

U nešto drukčijim okolnostima odano priznanje pravim čuvarima…

Pročitajte i:

naslovna joga retreat

Sensa Balance Yoga Retreat: Povezivanje sa ženskom energijom

Najljepši mjesec u godini rezervirajte za Sensa YOGA BALANCE RETREAT u hotelu Korinjak na prekrasnom…

tema

5.000.000.000.000 – znate li uopće pročitati ovaj broj?

S ciljem podizanja svjesnosti o okolišu u četvrta 6. svibnja darujemo trajnu platnenu ekovrećicu. Odlučili…

vjenčanice

Proljeće i ljeto s novom kolekcijom 'In Bloom'

Znamo da se svaka djevojka i žena želi osjećati zadovoljno i seksipilno u odjeći koju…

Eucerin

Učinkovita njega od prvog dana: Eucerin AtopiControl

Koža je naš najveći organ i najuočljiviji pokazatelj zdravlja. Stanje naše kože utječe na naše…