National Geographic

Ne propustite svibanjski tematski broj National Geographica Hrvatska o oceanima!

Uz detaljni prikaz društvenog života kitova, pogledajte grafički prikaz funkcioniranja oceana; čitajte o ogroženosti koralja diljem svjetskih oceana i spašavanju koraljnih grebena, o ronjenju dnom Mediterana i čudima života koja se tu nalaze, o ožiljcima krajobraza zbog rudarenja.

Potražite svoj primjerak omiljenog popularnoznanstvenog časopisa na svim kioscima od 10. svibnja i ne zaboravite svoje radove za rubriku “Vaša fotografija” slati na info@nationalgeographic.com.hr , a u nastavku donosimo završnik urednika Hrvoja Prćića.Naziv Jadransko more, svojevrstan simbol Hrvatske, zapravo je novijeg nastanka. Latinsko je ime bilo Mare Hadriaticum, zvali smo ga i Adrijansko more (vjerujem da svi znaju za Adrijanskoga mora sirenu Nikole Zrinskog) po etruščanskoj koloniji Adriji pokraj ušća rijeke Pad, a stari hrvatski naziv je Sinje more, nastao od još starijega staročakavskog Sinjemôri.national geographicJadran je dio Sredozemnog mora, a šire i dio svih mora i oceana Zemlje. Mora i oceani su srce i duša planeta - u njima je nastao život, oni generiraju podneblje, upijaju stakleničke plinove, izvor su enormne bioraznolikosti, povezuju kopna, hranitelji su, sve što se događa s njima zrcali se na klimu i život ljudi, bez njih čistih i zdravih nema održive budućnosti!

Zato i broj koji u tiskaru ulazi na Dan planeta Zemlje tematski posvećujemo oceanima, njihovu ustrojstvu i životu u njima. A kako se mi ljudi ponašamo prema oceanima, mi u Hrvatskoj prema Jadranu? Slabo je reći – maćehinski.National geographicMasovni turizam je ubojit zagađenjima koje donosi, kanalizacijski izljevi koji završavaju u moru ekstremno ugrožavaju bioraznolikost Jadrana, rušenje prirodnih obala i pretjerana gradnja su moderna urbana kuga, uništavanje livada posidonije smanjuje raznolikost staništa i brojnost vrsta, balastne vode iz brodova nemilice zagađuju, povlačne ribarske mreže ruju dno uništavajući živi svijet… Još se 2015. bilježi podatak da je u Jadranu prekomjerno izlovljeno čak 93 posto ribe, a u posljednjih pola stoljeća u

Jadranskom moru nestalo je 34 posto riblje populacije i 41 posto sisavaca! Veliki broj naših popularnih pjesama posvećen je moru i ljubavi prema moru - možemo li opisani odnos nazvati ljubavlju i skrbi? Kome će se pjevati kad postane zagađena, beživotna mrtva bara? Kruzerima i LNG terminalima?

Tekst: Promo
Foto: Brian Skerry, Laurent Ballesta

Tagovi:

Vezano uz temu

U ožujku smo na Marsu! Ne propustite novi broj National Geographica Hrvatska

U broju  za ožujak detaljno predstavljamo planet koji…

national geographic

Ne propustite drugi ovogodišnji broj National Geographica Hrvatska!

U broju za veljaču rješavamo jednu od najvećih…

Ne propustite novi broj National Geographica Hrvatska!

Već tradicionalno prosinački broj National Geographica Hrvatska barem…

Novi broj National Geographica otkriva rađanje Europe i prvih Europljana

Europljani koji žive danas, u bilo kojoj zemlji,…

Pročitajte i:

aldo naslovna

ALDO WEB SHOP nudi poslastice za sve mame, ljubiteljice mode!

Jedna od omiljenih destinacija za kupnju predivne i moderne obuće i modnih dodataka - ALDO…

becutan radionica

BECUTANOVA RADIONICA ZA MAME I TATE Više od 40 godina povjerenja i tradicije uz besprijekornu kvalitetu

Izazovi roditeljstva u njezi kože bila je jedna od tema na ‘Becutanovoj radionici za mame…

think green vis 2021

RK 'Roniti se mora' i National Geographic Hrvatska u novoj ekološkoj akciji na Visu

Nakon niza prethodno uspješno održanih ekoloških akcija, članovi Ronilačkog kluba Roniti se mora - Zagreb…