Ne propustite srpanjski broj National Geographica Hrvatska!

Krov svijeta, najviša planina na Zemlji, krije mnoge misterije - ekspedicija National Geographica pokušava utvrditi jesu li prvi osvajači doista bili Edmund Hillary i Šerpa Tenzing ili Sandy Irvine i George Mallory, koji su kosti ostavili na Everestu; tema o krizi pitke vode u podnožju Everesta oslikava i klimatske probleme cijelog svijeta, tajanstveni snježni leopard s Himalaja krajnje je ugrožena vrsta velikih mačaka; umjetni ledenjaci u Indiji pomažu u borbi protiv klimatskih promjena u himalajskom području… Uz to pročitajte i tekstove o koronavirusu, kružnom gospodarstvu i druge zanimljive teme.

Himalaja s Everestom vrlo je negostoljubivo mjesto - iznad 8000 metara je tzv. smrtonosna zona, područje vječnog leda i olujnih vjetrova, a svaki udah znači 66 posto manje kisika u odnosu na udah na površini mora. No penjači i dalje hrle u osvajanje planine, i to na sve teže načine - biraju najteže rute uspona. Prvi su se bez boca s kisikom ispeli Reinhold Messner i Peter Habeler, prva žena na vrhu bila je Japanka Junko Tabei, prvi slijepac koji se ispeo bio je Amerikanac Erik Weihenmayer… Penjači hrle jer to je simbol čovječanstva. Everest i uspon na njega suština su onoga što jesmo - idemo uvijek sve više i više!

Nemojte propustiti ovu odličnu reportažu te ostale brojne zanimljive teme iz srpanjskog broja National Geographica Hrvatska.

Svoje radove za rubriku “Vaša fotografija” šaljite na info@nationalgeographic.com.hr

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska i darovat ćemo vam paket Farmakol proizvoda za neometano uživanje u ljetu! Cijena godišnje pretplate iznosti 352 kune, u što je uključen jedan broj gratis!

Fotografije: National Geographic's July 2020 single-topic Everest issue i arhiva National Geographica Hrvatska

Tagovi:

Pročitajte i:

naslovna

Global Children’s Designathon 2020/2021: djeca diljem svijeta dizajnirala rješenja za čistu energiju i klimu

U subotu 23. siječnja 2021., Designathon Works Hrvatska bio je domaćin šestom godišnjem izdanju dječje radionice…

plesce

Osnovnoškolci spasili više od 3000 stabala: Više od 18 500 hrvatskih osnovnoškolaca u velikoj ekološkoj akciji dm Zeleni korak!

U devetom dm Zelenom koraku, ekološkoj akciji prikupljanja i recikliranja starog papira, sudjelovalo je više…

sanytol

I nakon šmrkavog nosa, i nakon shoppinga, i nakon rukohvata, ruke trebaju biti čiste!

Zima je, usred smo pandemije kovidom, a neke stvari ipak trebamo obavljati, na primjer, otići…

look za cosmo

S ovim make-up lookovima rastjerajte zimsko sivilo!

Okrijte neodoljive siječanjske lookove uz koje ćete i vi (i svi oko vas) zaboraviti da…