cover

Kulinarska radionica: Proljeće na tanjuru uz StoryGourmet

Glumica Katarina Madirazza, blogerica Sonja Kovač, food blogeri Sandra Rončević i Mile Butorac te drugi sudionici okušali su se u pripravljanju zahtjevnog menija

U kulinarskom praktikumu Visoke škole Aspira održana je prva ovogodišnja radionica u organizaciji najslasnijeg magazina posvećenog hrani i piću – StoryGourmeta. Pod vodstvom chefa Nikše Bobana polaznici su u tri sata pripremili tri iznimno ukusna jela: za predjelo su pravili tunu i šparoge u sauru s pečenim cherry rajčicama, za glavno jelo rižoto od karameliziranoga koromača s hobotnicom, redukcijom crnog vina te kremom od tvrdog sira, a za desert su bile kruške Melba (kruške poširane u pjenušcu, s umakom od malina, sladoledom od vanilije i pjenicom od skute).nikša boban

“Za kreiranje menija inspiriralo me proljeće. Zato smo i koristili šparoge koje su i inače moja stalna inspiracija. Upotrebljavam ih tijekom cijele godine, to je jedna od najkvalitetnijih namirnica. Koristili smo i koromač koji je jako podcijenjena namirnica. Dostupan je cijele godine, a volim pripremati jela s njim jer ima specifičan okus i miris.U kombinaciji s hobotnicom, u to ste se mogli uvjeriti i sami, dobili smo iznimno jelo koje je jako jednostavno i brzo gotovo. Malo smo se poigrali tvrdim sirom i napravili sladoled od njega, kao i redukciju od crnog vina uz glavno jelo.

Za desert smo poslužili krušku u pomalo čudnoj kombinaciji – s umakom od malina, sladoledom, vinskim šatoom i mrvicama od sjemenki buče”, rekao nam je voditelj radionice, chef Nikša Boban, predavač kulinarstva na Visokoj školi Aspira te dodao kako su se sudionici odlično snašli, iako su svi dobili vrlo zahtjevne zadatke.suradnja na radionici

“Suradnja u kuhinji bila je na zavidnoj razini. Radionica je bila dosta intenzivna, a nije bila ni kratka, trajala je tri sata. Pripremali smo tri slijeda, što je za polaznike bilo dosta zahtjevno. Sudionike radionice ne bih nikako nazvao amaterima jer mislim da se kuhari ne dijele na amatere i profesionalce, nego na dobre i loše”, dodao je chef Boban.

Kako je tema radionice bila sljubljivanje hrane i vina, sjajno su se uklopila višestruko nagrađivana vina Agrolagune – za aperitiv se pio pjenušac Vina Laguna Perla Rose, pjenušavo ružičasto vino od sorte teran, rađeno charmat metodom. Uz predjelo se odlično sljubila Malvazija Istarska Festigia, vrhunsko suho bijelo vino kristalno čiste, zelenkasto-žute boje, karakteristične cvjetno-voćne arome na citruse, tropsko voće, vinogradsku breskvu i bosiljak koje je prošle godine na Decanterovu ocjenjivanju nagrađeno Zlatnom medaljom.

glavno jeloUz glavno jelo izvrsno je odgovaralo vino Castello Festigia, izvrsna kupaža merlota, cabernet sauvignona i syraha duboke rubinsko-crvene boja, slojevitih voćnih i začinske aroma crnog ribiza, borovnica, kava, vanilija i karamele. To je vino ove godine na natjecanju Mundus vini 2021. osvojilo Zlatnu medalju, a zlatom se okitilo i prošle gdinu na Decanterovu ocjenjivanju te ocjenjivanju Emozioni dal Mondo, na kojem je proglašeno i najboljim crvenim vinom iz Hrvatske.

desertUz desert se pilo vino Muškat Ruža Festigia, vino od sorte muškat ruža, atraktivne prozračne rubinsko-crvene boje, karakteristične sortne arome na ružin cvijet, crveno voće, okusom slatko, svježe i nježno, harmonično, koje u ustima ostavlja ugodan slatki okus.brendovi

Uz vrhunska vina premium linije Festigia, na radionici su se koristili i drugi premium proizvodi Agrolagune – ekstra djevičansko maslinovo ulje Ol Istria, koje je već godinama sinonim i standard kvalitete za istarska maslinova ulja, što potvrđuju brojne nagrade koje to ulje osvaja iz godine u godinu. Pri kuhanju su se koristili i vrhunski sirevi Špin – Istarski kravlji, miješani i ovjči sir, kao i Istarska kravlja skuta.kulinarski prostor

Kuhanje i druženje u skladu sa svim epidemiološkim mjerama – food blogeri Sandra Rončević i Mile Butorac, glumica Katarina Madirazza, chef Nikša Boban, glavna urednica StoryGourmeta Emina Basara, voditeljica marketinga u Agrolaguni Mia Vukdragović, blogerica Sonja Kovač, PR agentica Ines Preindl Radišić, voditeljica nabave u Agrolaguni Martina Klarić i prodajni predstavnik Agrolagune u Zagrebu Dragan Krivičić

Tekst: Promo
Foto: Filip Hofer

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Postanite novi pretplatnik jedinog gastro magazina kojeg stvaraju chefovi!

StoryGourmet i SelectBox poklanjaju novim pretplatnicima poklon-paket vrhunskog…

Lavlja špilja bila je mjesto StoryGourmet tajne večere

U sklopu Lavlje stijene Kidepo, u zagrebačkom zoološkom…

Srce na tanjuru, ugostiteljstvo na respiratoru

Novi broj StoryGourmeta je u prodaji!

Stigao proljetni broj StoryGoumeta

Proljetni broj StoryGourmeta donosi pregršt inspirativnih tema, intervjua…

Pročitajte i:

personalizirani paket afrodita

Afrodita personalizirani poklon koji grije srce

Kozmetika Afrodita svoju liniju kozmetike za najmlađe učinila je još još nježnijom! Personalizirani Afrodita baby…

Biljkoborci

Postanite član/pretplatnik National Geographic Hrvatska!

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska i darovat ćemo vam posebno, ekskluzivno brendirano izdanje vrtlarskog…

StoryShoppingFest

Shopping groznica u Hrvatskoj ovog tjedna!

NE PROPUSTITE! Fantastična kupnja s popustima do 40% uz časopis Story očekuje vas ovog tjedna,…

sanytol rublje

Rješenje protiv neugodnog mirisa: Sanytol za zaštitu i dezinfekciju vašeg rublja!

Bakterije i gljivice na rublju izvor su neugodnih mirisa i mogu prenositi bolesti ili uzrokovati…