Kako odrediti frekvenciju treninga? Otkrijte na portalu Menshealth.hr powered by Reebok

Trenirati je dobro, to znamo svi. Ali, koliko puta tjedno treba trenirati? Što će se dogoditi ako trenirate šest puta tjedno, a što ako trenirate jednom tjedno? Kako biste efikasnije mogli planirati svoj trening, novi portal Menshealth.hr donosi odgovore na ova pitanja!

Trenirati je dobro, to znamo svi. Ali, koliko puta tjedno treba trenirati? Što će se dogoditi ako trenirate šest puta tjedno, a što ako trenirate jednom tjedno? Kako biste efikasnije mogli planirati svoj trening, novi portal Menshealth.hr donosi odgovore na ova pitanja!

Razina treniranosti

Početnici i oni s manje iskustva u treningu generalno ne bi trebali trenirati velikom frekvencijom treninga. Trening s opterećenjem je stres na koji se treba naviknuti. Kada osoba trenira s opterećenjem, njegovo tijelo to doživljava kao stres od kojeg se treba oporaviti i ojačati kako bi u budućnosti moglo podnijeti slično ili veće opterećenje. S vremenom se tijelo navikne na određenu količinu stresa, pa je potrebno više treninga i uloženog vremena kako bi se vidio napredak. Zato se za početnike preporučuje da treniraju 2-3 puta tjedno, koliko je potrebno da bi se izazvala adaptacija i kvalitetan oporavak.

Prevelika frekvencija treninga može otežati dugoročni napredak. Zamislite početnika koji kreće s treningom šest puta tjedno. U prvih šest mjeseci ostvarit će veliki napredak. Međutim, nakon toga nastupa plato i napredak je usporen. Kao logično rješenje nameće se povećanje frekvencije treninga, ali osoba već trenira šest puta tjedno. Može povećati na sedam, osam ili devet treninga tjedno. Koliko je to održivo za prosječnog rekreativca? Pa i ne baš. Takav režim je teško održiv i za vrhunskog sportaša. Uvijek je bolje krenuti s manjom frekvencijom treninga pa onda polako povećavati.

Količina treninga

Iako je frekvencija treninga važna, izrazito je važna i sama količina rada koja se obavi tijekom jednog treninga. Pogledajmo na primjeru dvije osobe koje obje treniraju tri puta tjedno:

- Prva osoba svaki trening napravi samo 5 vježbi po 3 serije i 10-12 ponavljanja na svakoj seriji
- Druga osoba svaki trening napravi 10 vježbi po 4 serije na svakoj vježbi i s 15 ponavljanja

Obje osobe imaju istu frekvenciju treninga (3x tjedno), ali svima je jasno da druga osoba napravi puno veću količinu rada na svakom treningu. Pa kako računamo taj rad po treningu? Je li riječ o broju serija, opterećenju ili o broju ponavljanja? Sve navedeno. Rad (volumen) treninga se računa tako da se pomnoži broj ponavljanja x broj serija x opterećenje. Ako na bench pressu napravite tri serije, s 100 kg, po 10 ponavljanja na svakoj seriji, vaš ukupan volumen je 3000 kg. Taj volumen nam je izrazito bitan. Volumen treninga je jedan od vodećih faktora koji određuje kolika će biti efikasnost samog treninga. U treningu je važno pratiti taj volumen treninga i polako ga progresivno povećavati.

MH-nasi-portali

Koliko trenirati ovisno o cilju?

1. Povećanje mišićne mase

Dva najčešća cilja u fitnesu su povećanje mišićne mase i gubitak masnog tkiva. Kada govorimo o povećanju mišićne mase volumen treninga jedan je od vodećih faktora koji će odrediti efikasnost treninga. ACSM (American College of Sports Medicine) jedna je krovnih organizacija u fitnesu, a njihove smjernice za početnike su da treniraju s vanjskim opterećenjem dva do tri puta tjedno. Smjernice za srednje i napredne vježbače su da se frekvencija treninga poveća na četiri do šest puta tjedno.
Koliko treninga je premalo? Okvirne smjernice su da je jedan trening tjedno premalo za promjene, dva treninga tjedno je dovoljno za postizanje određenih zdravstvenih efekata i održavanje trenutnog stanja, a tri treninga tjedno je dovoljno za postizanje napretka. Veća frekvencija treninga je bolja za postizanje rezultata. Ovogodišnja analiza Schoenfelda i suradnika pokazuje da u slučajevima kada je volumen bio jednak između ispitanika, oni koji su radili veću frekvenciju treninga imali su bolje rezultate. Dakle, bolje je raditi više manjih treninga nego jedan veći.

2. Jakost

Još jedan čest cilj u fitnesu je i razvoj jakosti. Za jakost su preporuke slične kao i za povećanje mišićne mase. Za početnike trening dva do tri puta tjedno a za napredne četiri do šest tjedno. Ono u čemu je razlika je broj ponavljanja i opterećenje koji se koristi. Za povećanje mišićne mase generalno se preporučuje 6-12 ponavljanja s opterećenjem koje je 60-80% od 1RM (maksimalna težina koju može podići/potisnuti jednim ponavljanjem). Za jakost taj raspon je nešto niži i najčešće se radi 1-5 ponavljanja s opterećenjem koje je 80-100% 1RM.

3. Gubitak masti

Kada je riječ je o gubitku kilograma kombinacija treninga s opterećenjem i kardio treninga, naravno uz pravilnu prehranu, recept je za siguran uspjeh. Za trening s opterećenjem imate već preporuke, ali što je s kardio treningom? Kao i u treningu s opterećenjem tako i u kardio treningu možemo računati ukupan volumen treninga. U treningu s opterećenjem on se računa u podignutim kilogramima, a u kardio treningu se računa kroz kalorijsku potrošnju ili kroz vrijeme trajanja. Za postizanje zdravstvenih efekata ACSM preporučuje bavljenje kardio aktivnošću 150 minuta tjedno. Najčešće je to 3 x 60 minuta, ili 5 x 30 minuta. Tih 30 ili 60 minuta ne mora biti u komadu, nekoliko dnevnih aktivnosti po 10 minuta bit će dovoljno za postizanje te norme. Svakako, u početku neće sve osobe moći raditi kardio aktivnosti u trajanju od 150 minuta tjedno. Dobra opcija je izvedba 3 treninga tjedno po 20 minuta. Kada je riječ o gubitku masnog tkiva važna je i kalorijska potrošnja tijekom treninga. Isto kao i s treningom s opterećenjem potrebno je krenuti s manjim volumenom u početku programa. Na primjer, cilj vam je na tjednoj bazi potrošiti 1000 kalorija, a nakon toga polako povećavati kako bi se izbjegao pretjeran početni umor i mogućnost stagnacije.

Više o ovoj tematici možete čitati na portalu Menshealth.hr. Menshealth.hr je jedinstveni hrvatski portal s obiljem video sadržaja i treninga u izvedbi stručnih lica! Uz poznate domaće stručnjake, i čitatelji redovito mogu slati vlastite uratke i tako sudjelovati u kreiranju sadržaja. Menshealth.hr je ‘portal za gledanje’ zahvaljujući svakodnevnim videotreninzima, ali i ‘portal za čitanje’ jer na njemu o fitnessu, sportu, prehrani, zdravlju, lifestyle-u, seksu i stilu pišu samo referentna imena – Zlatan Spiridonović, direktor Fitness učilišta i profesor kineziologije; Marino Bašić, urednik fitnessa u Men’s Healthu i kondicijski trener; glazbenik Luka Nižetić, Jozo Grgić, profesor kineziologije i predavač na Fitness učilištu; doktorica Lejla Kažinić-Kreho, magistra nutricionizma i članica Britanskog udruženja nutricionista….

Foto: promo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Vježbate li u trudnoći i poslije poroda? Ovo bi moglo promijeniti sve

Tjelesna neaktivnost na četvrtom je mjestu vodećih čimbenika…

Inspiracija za sve: Žena, majka, fitness kraljica

Nemate vremena za trening? Neka vam kao nadahnuće…

Odvažite se na ljetni fitness izazov uz srpanjski broj Men's Healtha!

Potražite srpanjsko izdanje Men's Healtha i odvažite se…

Vrijeme je za povratak na fitness klupe!

Nova je fitness školska godina pred nama, a…

Pročitajte i:

dm i Story ponovno zajedno u borbi protiv raka dojke. Evo kako i vi možete pomoći!

Vodeći lanac drogerija dm i najčitaniji lifestyle tjednik Story i ove godine nastavljaju projekt 'Pink…

Story s posebnim home prilogom i dizajnerskim paketom

Ovaj tjedan uz magazin Story potražite i dar - prilog o uređenju interijera Story home.…

Prvi Festival sira, pršuta i maslinovih ulja uskoro u Zagrebu

Od 15. do 17. listopada 2020. u Zagrebu na adresi Magazinska 16, unutar Avantgarden Event…

Otkrivamo chefovsku zvijezdu na jesenskoj tajnoj večeri magazina StoryGourmet

Kuhar koji naizgled spaja nespojivo, odličan je opis za ovog vrhunskog chefa koji dolazi iz…