Abeceda zdravog spavanja za najmlađe

Koliko djeci zapravo treba sna? Prema najnovijim istraživanjima odraslima je dovoljno 7 do 8 sati sna, novorođenče treba čak 16-18 sati sna, djeca predškolskog uzrasta 10-12 sati sna, a djeci školskog uzrasta minimalno je potrebno 9 sati sna dnevno

San je iznimno važan za vaše dijete jer u ranom razvoju izravno utječe na psihički i fizički razvoj. Spavanje prema znanstvenicima dijelimo na faze koje se izmjenjuju tijekom noći (REM i non REM faza). Određene faze sna potrebne su kako bismo se osjećali odmorno i prikupili energiju potrošenu tijekom dnevnih aktivnosti, dok nam druge faze sna pomažu kako bismo lakše pamtili i učili.

shutterstock_366965615

Spavanje je nužno kako bi se fiziološka ravnoteža u organizmu, narušena tijekom budnosti, ponovno uspostavila. Jeste li znali da ritam budnosti i sna kojeg zadržavamo cijeli život počinje već sa šest tjedana starosti djeteta, a ravnomjerna uspostava ritma kod neke djece uspostavlja se sa tri mjeseca starosti?
Pritom nemojte zaboraviti kako je temelj za kvalitetan odmor upravo pravilno odabran madrac. Stoga, kada birate madrac, planirajte vrijeme za tu kupovinu i odaberite onaj koji odgovara baš vama! Dormeo AIR PLUS madrace odlikuje odličan stupanj potpore i različite su tvrdoće u gornjem dijelu, tako da svatko može odabrati madrac prema vlastitim potrebama. Mekši madrac AIR PLUS LUX češće će odabrati oni koji vole spavati na boku, a nešto tvrđi madrac AIR PLUS COMFORT može odgovarati osobama koje vole spavati na trbuhu ili leđima. Madrac AIR PLUS SELECT mogu odabrati oni spavači koji su skloni mijenjanju položaja tijekom noći.

dormeo
DORMEO AIR PLUS madraci su prozračni te u njima ne dolazi do nakupljanja vlage, a posljedično i bakterija i grinja koje mogu biti uzrok alergija. Octaspring opruge koje čine jezgru madraca sprječavaju prenosivost pokreta. DORMEO AIR PLUS madraci imaju nekoliko zona potpore pa se neće osjetiti pritisak na određenim dijelovima tijela te se spava mirnije i kvalitetnije. Više o pravilnom odabiru madraca pročitajte na Dormeo stranicama.

dormeo-fresh-prima-madrac19


Učimo spavati od malena

Od najranijeg doba djecu je potrebno "učiti" spavati. Potrebno je uvesti određene rituale kako bi dijete spoznalo da se bliži odlazak na odmor, a i kako bi bilo dnevni, bilo noćni odmor shvaćala kao nešto afirmativno za duh i tijelo, a ne kao kažnjavanje. Prema istraživanja čak 20% djece starije od 6 mjeseci ima problema sa insomnijom ili nekim drugim poremećajem sna. U nastavku ćemo vam s nekoliko savjeta pokušati pomoći kako bi vaše dijete zavoljelo san.

  1. Još od najranijih bebinih dana u predvečerje pripremite atmosferu koja će naviknuti vašu bebu da dolazi vrijeme za počinak (prigušite svjetla, tiše pričajte, stišajte radio ili televiziju). Mirno okruženje je preduvjet da vaše dijete spokojno uranja u san.
  2. Naučite dijete da je spavanje ugodno i korisno, a ne kazna ili izolacija.
  3. Potrudite se da spavanje uvijek bude u isto vrijeme.
  4. Kupanje - večera - priča za laku noć – uspavanka - san - neka to bude ritual u kojem će vaše dijete uživati i radovati mu se.shutterstock_106302596
  5. Korigirajte djetetov popodnevni odmor. Ako dijete popodne spava duže od 2 sata, postoji mogućnost da neće biti dovoljno umorno za večernje spavanje.
  6. Pažljivo izaberite djetetov madrac i jastuk. Za pravilan razvoj djetetove kralježnice, posebno je važno na kakvom madracu i jastuku dijete spava.

Slatko snivaj uz Dormeo uspavanku:

SPAVAJ, SPAVAJ, DUŠO MOJA,
MOJE SUNCE, MOJ SI DAN,
NA DORMEO MADRACIMA,
SNIVAJ, SNIVAJ SLATKI SAN.

SPAVAJ, SPAVAJ, DUŠO MOJA,
MOJ ANĐEO TI SI TEK,
MAMICA TE TVOJA LJUBI
I VOLI TE ZAUVIJEK.

SPAVAJ, SPAVAJ, DUŠO MOJA,
TI SI LJUBAV, ŽIVOT MOJ,
UVIJEK ĆEŠ MI SLATKO SNITI,
UZ DORMEO JASTUK SVOJ.
KOLIJEVKA I JASTUK TAJ
ZA MOJU SU BEBU RAJ.

dormeo_AIR-PLUS_16x9_Astronaut_odabrano_300916f

Tekst i foto: promo

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

Opuštajući rituali za miran dječji san i vedar dan

Osim što ćemo vas upoznati s jednostavnim, a…

Treba li vaše dijete popodnevno spavanje?

Već dva tjedna vaše dijete ne želi spavati…

Savjeti za bebino lakše uspavljivanje

San je mnogostruko važan – kako bebama tako…

Savjeti za roditelje koje često ne trebamo (1)

Brižnih savjetnika imat ćete na sve strane, no…

Pročitajte i:

Panel StoryBooka i Plive: Osteoporoza – tiha epidemija

Panel na temu "Osteoporoza – tiha pandemija", u organizaciji Plive i magazina StoryBOOK, održan je…

Dean Pelić

DAR ČITATELJIMA: Novi Story premijerno donosi ulomke iz nove knjige Deana Pelića

U lifetyle tjedniku Story, ovoga tjedna pročitajte odlično ljetno štivo – najzanimljivije dijelove dugo isčekivane…

Jedinstveni koncert za vikend pred vama

Josipa Lisac i Marin Ivanović Stoka, Nered, Tram 11 i Hladno Pivo u izdanju snimanom…

STORY SUMMER SALE Vruće ljeto uz vruće popuste!

Lifestyle tjednik Story od 1. do 7. 7. donosi fantastične ponude koje u suradnji s…