Jabuka – voće iz raja

Jabuka je idealno voće. Zato uživajte u jabukama tijekom cijele godine, a pogotovo sada u jesen kada su sočne i svježe

“Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van” − iako smo pomalo zaboravili na ovu staru mudrost, ona i danas vrijedi. Jabuka je prava riznica zdravlja pogotovo u jesensko doba kada dozrijeva. Plod jabuke sadrži mnoštvo vitamina i minerala koji jačaju imunitet, balastne tvari koje rješavaju mnoge probleme s probavom, antioksidanse koji apsorbiraju slobodne radikale, te pektin koji oslobađa tijelo od teških metala i djeluje protubakterijski.

Pored vrijednih sastojaka, jabuka nudi i mnogo načina pripreme i konzumiranja. Od nje se može praviti sok, vino, ocat, kolači, kompot, džem…, a osim plodova od koristi mogu biti i cvjetovi od kojih se priprema čaj. Zato pronađite na policama trgovina mirisne plodove jabuka, jedite ih svježe, pripremajte u jelima i kolačima ili pijte jabučni sok. Kako god u njoj uživali, ona će vam vratiti višestruko, okusom i vrijednim hranjivim tvarima.

Jabuka blagotvorno djeluje na:

  • sluznicu želuca i crijeva te pomaže kod probavnih problema zatvora ili proljeva;
  • prirodna je četkica za zube. Jabuka, za razliku od paste za zube, na prirodan način uništava bakterije u ustima i čini to čak 30% bolje;
  • kada se grize cijeli plod jabuke, zubi i čeljust održavaju kondiciju i snagu. Desni se masiraju i mehanički čiste od bakterija pa na taj način čuvamo zdravlje cjelokupne usne šupljine;
  • sprečava bolesti pluća i bronha, umanjuje grlobolju;
  • pospješuje san i umiruje;
  • ocat od jabuke blagotvorno djeluje na sluznicu želuca, pospješuje otapanje suvišnih masnoća (ubrzava dijetu);
  • masaža octom ublažava otečenost nogu kod problema s venama.

Što još trebamo znati o JABUCI?

1. Jabuke su voće koje se relativno lako čuva i skladišti te stajanjem ne gubi značajno na vrijednosti i količini vitamina. Iznimka je vitamin C koji se s vremenom ipak gubi.

2. Više od 70% vitamina nalazi se u kori i neposredno ispod nje. Gulite li koru, bacate i vitamine.

3. Ni koštice nisu za baciti. U njima se nalazi izrazito mnogo joda. Ako na dan pojedete samo 5 do 6 jabukovih koštica, zadovoljit ćete dnevne potrebe za
tim mineralom.

4. Imate li problema sa želucem, izbjegavajte reske i kisele jabuke. No, birajte slatke sorte koje radi boljeg podnošenja možete skuhati i pojesti kao kompot.

5. “Masna” kora jabuke često izaziva sumnju u kvalitetu i jestivost ploda. No, “mastan” sloj na površini prirodna je zaštita od sušenja koju jabuke ovisno o vrsti, u većoj ili manjoj količini same izlučuju. Današnje tehnologije čuvanja namirnica pokušavaju oponašati tu prirodnu zaštitu ploda pa se jabuka prije skladištenja zaštićuje tankim slojem voska također sjajnog izgleda. Nema razloga da se takva kora jabuke odstranjuje i ne jede jer se “mastan” sloj s jabuke može lako ukloniti. Obrišite jabuku papirom ili krpom, dobro je operite u mlakoj vodi te na kraju još jednom obrišite.

Pročitajte i:

Panel StoryBooka i Plive: Osteoporoza – tiha epidemija

Panel na temu "Osteoporoza – tiha pandemija", u organizaciji Plive i magazina StoryBOOK, održan je…

Dean Pelić

DAR ČITATELJIMA: Novi Story premijerno donosi ulomke iz nove knjige Deana Pelića

U lifetyle tjedniku Story, ovoga tjedna pročitajte odlično ljetno štivo – najzanimljivije dijelove dugo isčekivane…

Jedinstveni koncert za vikend pred vama

Josipa Lisac i Marin Ivanović Stoka, Nered, Tram 11 i Hladno Pivo u izdanju snimanom…

STORY SUMMER SALE Vruće ljeto uz vruće popuste!

Lifestyle tjednik Story od 1. do 7. 7. donosi fantastične ponude koje u suradnji s…