Lubenica sadrži preko 93% vode, te je izvrstan dijuretik i pročistač bubrega i mjehura. Zanimljivo je da nakon konzumacije tkivo lubenice "ne pušta" vodu odmah već organizam da bi se dokopao te dragocjene tekućine mora prvo probaviti tkivnu rešetku i na taj način tijelo postupno dobiva rashladnu tekućinu, što je velika prednost u odnosu na čašu vode koja „protutnji“ kroz tijelo.
Ovo divovsko voće sadrži brojne karotene (beta karoten) koji se u organizmu razgrađuju u važan vitamin A koji stimulira ljudske gene, a time i inteligenciju. Dokazano je da se već 10 minuta nakon konzumacije lubenice, enzimi u crijevima pretvaraju karotene u vitamin A. Važan među karotenima je i likopen, crveni pigment koji ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja jer zbog antioksidativnog djelovanja pomaže obrambenom sustavu i normalnom radu srca. Brojna istraživanja pokazala su da likopen štiti od astme, te povećava gustoću kostiju.
Lubenica sadrži i velike količine vitamina B6 koji djeluje poput škara kojima se bjelančevine režu na komadiće da bi se poboljšao proces probave, vitamina B1 koji je važan za produkciju energije jer pomaže stanicama da iz ugljikohidrata dobiju energiju, folnu kiseline (vitamin B9) koja je važna za rast, stvaranje krvi i normalan rad živčanog sustava, a i izvanredan je izvor C vitamina koji je važan za održavanje imuniteta i koncentraciju.
Od minerala, u lubenici se nalaze kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan, fluor i selen.
Željezo je važno jer prenosi kisik u organizmu, sintetizira bijele krvne stanice, regulira metabolizam i opskrbljuje tijelo energijom. Zbog velikih količina Fe, lubenica se preporuča u prehrani djece vegana, jer se željezo iz biljaka ne apsorbira tako uspješno kao ono iz mesa pa su im potrebne dvostruke dnevno preporučene količine.
Važna karakteristika lubenica je i ta što sadrži vrlo malo kalorija, iako i mala količina daje osjećaj sitosti na duže vrijeme.
Zanimljivostima lubenice nikad kraja. Ona spada u porodicu tikvica i krastavaca tj. u povrće, a svojstvena aroma i sadržaj šećera daju joj počasno mjesto u voću. Ne treba zaboraviti ni atraktivnu crvenu boju koja magično privlači, pa našim malim anđelima možemo uz malo mašte (razni oblici, frapei, voćne salate, sokovi) prirediti uistinu veselu i atraktivnu, a ipak jako zdravu voćnu poslasticu.
Najveći roditeljski strah: Kako se ponašati kad se dijete izgubi u gužvi
Simptomi koji mogu pokazivati ADHD kod djece: Stručnjak objašnjava na što obratiti pažnju
Dnevno spavanje kod bebe: Kako znati da je spremna za novu rutinu i kada treba pričekati?
13 životnih vještina koje dijete treba znati od malih nogu
'Jednostavne' i 'teške' bebe: Zašto su neki mališani mirni i vole društvo, a drugi nervozni i stalno plaču