Zašto dojenčad treba kalcij?

Sjećate se kako su nam govorile naše mame? Moraš piti puno mlijeka da bi narastao zdrav i velik! I imale su pravo. Uz svo bogatstvo bjelančevina i ugljikohidrata, mlijeko je važan izvor vitamina i minerala. Posebno kalcija.

Kalcij je najzastupljeniji mineral u organizmu. 99% se nalazi u kostima i zubima, neophodan je za njihovu izgradnju, sudjeluje u grušanje krvi, prijenosu živčanih impulsa te kontrakciji mišića. Najbolji izvor kalcija za dojenče je svakako majčino mlijeko čiji je sastav za razliku od kravljeg mlijeka u potpunosti prilagođen razvoju bebe. Ukoliko majka nije u mogućnosti dojiti ili nema dovoljno mlijeka jedina kvalitetna zamjena je adaptirano mlijeko koje je svojim sastavom prilagođeno sastavu majčinog mlijeka kao i nutritivnim i energetskim potrebama dječjeg organizma. Nedostatak kalcija u ranom djetinjstvu može dovesti do rahitisa. Preporučeni dnevni unos kalcija za dojenčad do godine dana je 400-600 mg.

 

Važnost vitamina D

Za dobro iskorištavanje kalcija iz hrane, potreban je vitamin D, bez kojeg tijelo apsorbira samo 15% kalcija unesenog u organizam, a ostatak se odmah izlučuje kroz bubrege i crijeva. Vitamin D se stvara u koži pri izravnom izlaganju sunčevoj svjetlosti. Proizvedena količina ovisi o dobu dana, godišnjem dobu, zemljopisnoj širini i pigmentaciji kože. Kako bi se zadovoljile potrebe tijela za vitaminom D, obično je dovoljno izložiti ruke i lice suncu na 10-15 minuta, dva do tri puta tjedno.

 

Prirodni izvori kalcija su: mlijeko i mliječni proizvodi, lisnato i zeleno povrće, soja, zob, sezam, grah, orasi, bademi, suhe šljive, banane, jestive kosti iz konzervirane ribe… Mliječni proizvodi su najbolji izvor kalcija jer sadrže laktozu i kazein koji pomažu u apsorpciji kalcija dok oksalna kiselina, fitati i fosfati djeluju suprotno. Uzimanje suplemenata (kalcijevih soli kao što su Ca-karbonat, Ca-citrat, Ca-laktat ili Ca-glukonat) kod dojenčadi prepisuje pedijatar na osnovu nalaza krvi.

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

mam i beba u igri

Sa svojom bebom možete se povezati i tijekom njezinog prvog mjeseca života!

Kao i mnogi roditelji-početnici (oni koji su dobili…

Vitamin D nadoknadite ribom i gljivama

Zimi djeci na jelovnik stavite ribu i gljive i tako im nadoknadite sunce

Vitamin D pomaže u održavanju zdravlja kostiju, zubi…

Pročitajte i:

naslovna joga retreat

Sensa Balance Yoga Retreat: Povezivanje sa ženskom energijom

Najljepši mjesec u godini rezervirajte za Sensa YOGA BALANCE RETREAT u hotelu Korinjak na prekrasnom…

tema

5.000.000.000.000 – znate li uopće pročitati ovaj broj?

S ciljem podizanja svjesnosti o okolišu u četvrta 6. svibnja darujemo trajnu platnenu ekovrećicu. Odlučili…

vjenčanice

Proljeće i ljeto s novom kolekcijom 'In Bloom'

Znamo da se svaka djevojka i žena želi osjećati zadovoljno i seksipilno u odjeći koju…

Eucerin

Učinkovita njega od prvog dana: Eucerin AtopiControl

Koža je naš najveći organ i najuočljiviji pokazatelj zdravlja. Stanje naše kože utječe na naše…