Prva kruta hrana s kojom se dojenče upoznaje nakon majčinog mlijeka je voće. Obično upoznavanje počinje s voćnim sokićem, a zatim i prvim voćnim kašicama. Koje su prednosti gotovih voćnih kašica u odnosu na kašice pripremljene od svježeg voća?

Zbog obilja visokovrijednih sastojaka (posebice vitamina i minerala) voće je neizostavan dio u jelovniku svakog dojenčeta i malog djeteta. Bogat sadržaj vlakana pomaže u reguliranju probave i pokretljivosti crijeva, a sadržaj prirodnog voćnog šećera daje mu slastan i osvježavajući okus.

Nedoumica svake mame je treba li dohranu početi šarolikim izborom voća koje se nudi na našim tržnicama ili gotovim kašicama nekog od poznatih proizvođača. Dječja hrana podliježe vrlo strogim zakonskim propisima koji reguliraju njen sastav, pa su granice dopuštenih količina štetnih tvari vrlo niske. Za namirnice kupljene na tržinicama vrlo je teško definirati porijeklo sirovine i njihovu kvalitetu (ovdje mislimo na dodatak pesticida, zagađenje iz zraka i sl.).

Kad se voćne kašice proizvode u tvornici, prije svake proizvodnje, sirovine se kontroliraju na sve eventualno prisutne štetne tvari, pa tek onda puštaju u preradu. Naravno, i tako proizveden gotov proizvod ponovo ide na kontrolu.

Dohranu je bolje započeti gotovim kašicama jer su one proizvedene iz sirovina koje su podvrgnute strogoj kontroli, od uzgoja pa sve do prerade istih, u praktičnom su i higijenskom pakiranju. Obogaćene su vitaminom C koji se inače mehaničkom i termičkom obradom, te stajanjem gubi, a jako je važan za rast, razvoj i jačanje obrambenog sustava dječjeg organizma i pomaže absorpciju željeza u krvi (Bebivita voćne kašice i sokovi). Voće u gotovim kašicama je optimalno usitnjeno i lako probavljivo.

Ako ste se za odlučili za dohranu svježim voćem, ono mora biti domaće, sezonsko i svježe. Također se mora paziti na stupanj zrelosti voća, jer se ovisno o njemu mijenjaju prehrambene vrijednosti voća. Voće se obavezno mora dobro oprati, a tek onda oguliti koru i usitnjavati, s posebnim naglaskom na čistoću pribora za pripremu obroka. Prve bi kašice trebale biti od svježeg, a ne prokuhanog voća jer se kuhanjem uništavaju vitamini.