Kravlje mlijeko u prehrani malog djeteta – da ili ne?

Priroda nam je podarila idealan način prehrane kojim se dojenčetu osiguravaju svi hranjivi sastojci i zaštitne tvari. Isključivo dojenje preporuča se tijekom 4 do 6 mjeseca starosti djeteta. No što ako majka ne može dojiti ili djelomično doji? Tada se preporučuju industrijska mlijeka

Sastav majčinog mlijeka točno je prilagođen potrebama novorođenčeta, a količina varira i prilagođava se potrebama djeteta s obzirom na njegov rast i razvoj. Za prehranu djece koja nisu dojena ili su samo djelomično dojena preporuča se korištenje visokokvalitetnih industrijskih mlijeka za dojenčad.

Industrijska mlijeka

Prema sastavu razlikujemo početno i prijelazno industrijsko mlijeko za dojenčad, te mlijeko za malu djecu (od 10 mjeseci do 3. godine starosti) koja su maksimalno prilagođena prehrambenim potrebama djeteta određene dobi. Sastav takvih mlijeka reguliran je specijalnim zakonom (EU-Direktiva 2006/141 za početna i prijelazna industrijska mlijeka za dojenčad). Najlošiji izbor za prehranu malog djeteta je kravlje mlijeko. Prije nego li se odlučite za takav izbor važno je znati da pedijatri i znanstvenici jednoglasno potvrđuju da se upotreba kravljeg mlijeka ne preporuča prije godinu dana starosti djeteta. Djeca (od 10. mjeseca nadalje) dnevno trebaju popiti najmanje 500 ml mlijeka (dojenje ili industrijski mliječni pripravak). Industrijsko mlijeko za malu djecu svojim je prehrambenim sastavom prilagođeno dobi djeteta od 10. mjeseca starosti do 3. godine života. Obogaćeno je vitaminima i mineralima. Osnovna razlika između industrijskog mlijeka za malu djecu i mlijeka za dojenčad je ta što mlijeko za malu djecu sadrži veću količinu kalcija i fosfora, nego mlijeko za dojenčad.

  • Kravlje mlijeko sadrži relativno visoku razinu proteina, zasićenih masnih kiselina, dok su količine omega-3 masnih kiselina, željeza, joda, folata i vitamina D vrlo niske.
  • Previsoki sadržaj proteina u kravljem mlijeku u odnosu na majčino mlijeko ili mliječne pripravke glavni je nedostatak kravljeg mlijeka za prehranu dojenčadi i male djece.
  • Prednost industrijskog mlijeka za malu djecu u odnosu na kravlje mlijeko je u tome što je takvo mlijeko obogaćeno kvalitetnim biljnim uljima s visokim udjelom nezasićenih masnih kiselina (omega-3 masne kiseline).

 

Vitamini i minerali za rast i razvoj

Nedostatak željeza u svakodnevnoj prehrani može negativno utjecati na razvoj fizičkih i intelektualnih značajki djeteta. Kravlje mlijeko sadrži vrlo malu količinu željeza, 0,06 mg/100 ml, a dva obroka od 230 ml industrijskog mliječnog pripravka za malu djecu zadovoljavaju gotovo 60% dnevnih potreba. Djeca koja piju velike količine kravljeg mlijeka u velikom broju slučajeva imaju nedostatak željeza. Ukoliko koristite industrijsko mlijeko za malu djecu obogaćeno željezom, nemojte djetetu davati vitaminsko-mineralne dodatke obogaćene željezom. Takva kombinacija osigurava preveliku količinu željeza i nije zdrava. Ne koristite industrijska mlijeka s niskim sadržajem željeza.

Optimalna opskrba vitaminom D važna je ne samo za ugradnju kalcija i rast kostiju, već i prevenciju mnogih kroničnih bolesti. Kravlje mlijeko sadrži svega 0,1 mg vitamina D u 100 ml, količine u industrijskim mliječnim pripravcima su daleko više (1,2 mg). U Americi se već dugi niz godina kravlje mlijeko obogaćuje vitaminom D u količini od 1 mg/100mL.

Možemo zaključiti da se upotreba kravljeg mlijeka ni u kojem slučaju ne preporuča prije godinu dana starosti djeteta, a i kasnije, posebno u slučajevima kada dijete ne jede dovoljno ili ne jede redovito i raznoliko, te ima nisku tjelesnu težinu. U tim slučajevima svakako se preporuča upotreba industrijskog mlijeka za malu djecu koje će mu osigurati većinu potrebnih osnovnih hranjivih sastojaka.

 

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

dojenje

Senzacionalno otkriće! Antitijelima iz majčinog mlijeka protiv koronavirusa

Vrsta antitijela koja se nalazi u majčinom mlijeku…

Konačno potvrđeno! Može li trudnica prenijeti koronavirus na bebu?

Koronavirus u trudnoći, čini se, nije faktor rizika…

naknada za novorođenče

Više ne morate obilaziti šaltere! Novom uslugom brže do naknade za novorođenče

Usluga e-Novorođenče od sada roditeljima omogućuje bržu predaju…

Pročitajte i:

Beauty klasici kojima se uvijek vraćamo

Svaka godina i sezona donosi nam novitete u kozmetičkoj industriji od kojih nekolicina postane i…

U novom Cosmopolitanu sve što vam treba za more!

Što vam je potrebno za dugo, toplo ljeto? Badić, naočale, japanke, sunce, more i... Cosmopolitan!…

Odmor iz snova za mamu, tatu i bebu

Ne morate se mučiti tražeći najbolje ponude za obiteljska ljetovanja - portal BookNow24 će to…

Ne propustite ljetni paket National Geographica Hrvatska po posebnoj cijeni od 39 kuna!

I ovo ljeto vaš omiljeni časopis National Geographic Hrvatska donosi ljetni paket – tri ovogodišnja…