7 igara koje uče djecu o zdravoj prehrani uz sjajnu zabavu

Ove godine roditelji mogu još lakše poučiti djecu o važnosti uravnotežene prehrane, na način koji djeca najviše vole - putem igre. U toj pustolovini pomoći će im čak 24 Stikeeza otkačenih imena i zanimljivih osobina koji vas od ponedjeljka čekaju na blagajnama Lidla

Po pitanju prehrane, djeca su većinom vrlo izbirljiva. Ako ne kod kuće, prije ili kasnije upoznat će se s najrazličitijim vrstama slatkiša, gaziranih napitaka, hrane krcate umjetnim bojama i aromama. I nekako ih skrenuti s puta zdravije prehrane gdje ste ih pokušali što dulje zadržati. Svojim primjerom odabira namirnica i razgovora o hrani možda ćete uspjeti prenijeti na njih dio informacija, ali djeca će vas najbolje poslušati ako im o tome pričate kroz igru. Odabrali smo sedam igara koje možete kreativno nadopuniti kako god želite, koje možete redovito igrati s djecom i zadržati im svijest o tome da je izuzetno važno svoje tijelo održavati zdravim velikim dijelom upravo izborom što zdravije hrane koju u sebe unosimo.

Dobra priprema je pola posla!

Prije nego započnete s igrama, skupite nekoliko različitih Stikeeza koji će se moći dobiti na blagajnama Lidla od ponedjeljka 19. za svaku kupnju od 90 kn kako biste imali šarmantne pomagače na dijelu! Pritom bi bilo dobro da imate i namirnice koje odgovaraju dobivenim Stikeezima. Na slici pogledajte koji Stikeezi postoje kako biste mogli odabrati neke od istovjetnih pravih namirnica. Među njima ćete pronaći tikvice, ribu, avokado, borovnicu, rotkvicu, kruh, luk, jaje, mlijeko, maslac, vodu, šparogu, gljivu, orah, kikiriki, piletina, sir, papriku, tjesteninu tricolore, vlasac, pistacio, kobasu, kroasan, žemlju.

Osim figurica, u kolekciji su i album-hladnjak i vrećica za čuvanje Stikeeza koji će nam isto trebati u igrama. I za kraj, dok igrate skupa ove igre, nemojte u jednoj ruci držati upaljenu cigaretu ili, primjerice, grickati čipse, jer onda cijela poruka neće baš biti jasna.

 

A sad krećemo na igru!

1. Razvrstaj me ako znaš!

Kad skupite veću količinu Stikeeza, ovu igru možete igrati samo s njima, a do tada, izvadite određen broj namirnica iz hladnjaka i ladica i napravite tri (ili po želji više) kartica na kojima ćete napisati sljedeće pojmove: VOĆE, POVRĆE, MLIJEČNI PROIZVODI. Dodati možete kategorije poput žitarica, začina, podjelu na biljno i životinjsko podrijetlo… Djetetov uzrast neka vam bude nit vodilja za biranje teže i lakše varijante. Razvrstati ih može mlađe dijete samo po bojama: CRVENA, ZELENA, NARANČASTA, ŽUTA… ili po veličini: VELIKO, MALO…, prema obliku: OKRUGLO, PRAVOKUTNO.. U tu svrhu će vam trebati stvarne veličine namirnica različitih veličina… Kako dijete bude napredovalo u razvrstavanju, možete otežati igru i razvrstati namirnice po nekom načelu koje dijete onda mora pogoditi o čemu se radi. Sličan zadatak dijete može pripremiti i za vas! Dopustite i njemu da odabere namirnice i nađe im zajedničke osobine. Možda će ih razvrstati prema tome koje voli ili ne, ali i to je dio kreativnosti i učenja.

2. Opipaj me, pogodi me!

Uzmite platnenu vrećicu srednje veličine i u nju ubacite nekoliko Stikeeza koji se po dodiru malo više razlikuju. Stavite ih u vrećicu i neka dijete zavuče obje ruke u vrećicu i odabere jedan bez da ga izvadi i gleda unutra. Neka po opipu pokuša pogoditi o kojem Stikeezu je riječ. Isti zadatak i vi pokušajte izvesti pa vidite tko je uspješniji. Kod svakog pogođenog recite kako se zove (pročitajte u početku) i recite zašto je koristan. Primjerice, voda nam služi da svi organi mogu dobro funkcionirati, jer se naše tijelo velikim dijelom sastoji od vode… Bez nje postajemo umorni, lošije se osjećamo, ne možemo dovoljno bistro razmišljati…
Druga varijanta je da zavežete maramu na oči pa dijete primi u ruku izvučeni Stikeez i pogađa. Istu igru iskušajte s različitim orašastim plodovima, različitim voćkama, mliječnim proizvodima. Ako ne može po dodiru, neka pomiriši ili kuša vrhom jezika. Usput pričajte o zdravim namirnicama i njihovovoj vrijednosti za naš duh i tijelo kada se njima na odgovarajući način hranimo te zašto ne treba pretjerivati u količini hrane. Ako niste upoznati s tim detaljima, lako ćete pronaći na internetu ili našem portalu. Dogovorite bodovanje za pogođene primjerke i vrstu nagrade.

3. Voćna salata iz mašte

Prednosti voćne salate je da se može napraviti od svog raspoloživog voća koje trenutno imate. OK, nemojte baš od svih vrsta ako ih imate jaaako puno. Neka dijete pokuša osmisliti voćnu salatu iz mašte pomoću svojih Stikeeza, a zatim zajedno napišite recept za prvu voćnu salatu koju ćete potom i napraviti. Dijete neka pomogne u pranju voćaka, sjeckanju, miješanju. Pripremite je dovoljno za sve ukućane i napravite voćni party. Ako ćete dodavati šlag, koristite vrhnje za šlag bez dodanog šećera i dobro ga ohladite prije nego ga krenete miksati. Posipati možete s manjom količinom naribane tamne čokolade ili one za kuhanje.

4. Pazi da se ne pokvarim!
Ova će igra pomoći djetetu da bolje razumije kvarljivost pojedinih namirnica, koje namirnice uvijek nakon korištenja treba vratiti u hladnjak ili spremiti u njega nakon kupovine. Imat ćete pravog pomoćnika nakon što nauči što sve stoji (i gdje otprilike) u hladnjaku. U tu će svrhu komplet Stikeeza i hladnjaka odlično poslužiti. Neka prvo vježba s njima. Neka iz vrećice izvlači jedan po jedan Stikeez i pokuša samostalno riješiti koje bi trebalo staviti u hladnjak odmah, a koji mogu biti čak i bez hladnjaka. Obratite mu pozornost da tijekom ljeta neke stvari još brže počnu trunuti i pokvare se ili postanu opasnije za konzumaciju, te kako nije dovoljno samo kupiti raznovrsne zdrave namirnice, već i to kako se o njima brinuti te na koji ih način pripremati.
Zajedno možete nacrtati jedan veliki hladnjak u koji ćete crtati različite namirnice koje možda nemate kod kuće kako biste uvježbali kako se pohranjuju te koliko dugo mogu stajati u hladnjaku. Popričajte i o zamrzivaču i koliko nam on pomaže da neke namirnice dulje traju. Također ne propustite priliku da razgovarate o bacanju biootpada u za to predviđene kante.
Za svaku pogođenu namirnicu koja ide u hladnjak, dijete osvaja jedan bod, a cilj je skupiti maksimalan broj, onaj koliko namirnica ima. Bit će zanimljivije ako se igra više djece međusobno.

5. Danas sam chef(ica) kuhinje ja

Jedan dan tijekom vikenda kad imate više vremena, omogućite djetetu da uđe u ulogu chefa kuhinje. To znači da mora osmisliti što će se jesti za ručak ili večeru, da s vama ode u nabavu potrebnih namirnica i objašnjava na koji način će se hrana pripremati. Ako može, da je i pripremi. Neka vam pomaže u onim dijelovima koje može, a za ostalo uskačete vi. Time će učiti koliko je vremena potrebno da se osmisli što uopće kuhati, koliko vremena traje priprema namirnica (pranje, sjeckanje) te priprema. Molimo da se nabave potrebni rekviziti: manja pregača, kuharska kapa, nožić koji nije prevelik radi lakšeg držanja, jer chef ne može biti bilo tko. Neka dijete doživi koliko je teško svaki dan smišljavati raznovrsne jelovnike.
Iskoristite ovu igru da razgovarate o tome što sve pravi chefovi u restoranima rade, koliko je to odgovaran i zahtjevan posao nahraniti veliku količinu ljudi u kratkom roku, a da sve bude uskusno i, po mogućnosti, što zdravije!


6. Izvuci me, pronađi me, pojedi me!

Za ovu igru potrebno je imati određen broj pravih namirnica koje odgovaraju Stikeezima koje je dijete dosad već skupilo. Ako neke od namirnica istovjetne tim Stikeezima nije još kušalo, ovo će biti dodatni izazov. Nekima je ovo prilika da prvi put kušaju avokado, vlasac (barem u sirnom namazu), gljivu…
Iz vrećice u kojima se čuvaju Stikeezi neka dijete izvuče jednog malog prijatelja i pronađe gdje se nalazi pravi primjerak te ga pripremi za kušanje. Ako neku od tih namirnica dijete ne smije zbog alergije, izbacite je iz igre, ali razgovarajte o njoj i o tome gdje se sve može pronaći kako bi bolje pazilo da tu hranu ne jede. Motivirajte ga time na čitanje deklaracija na proizvodima (starija djeca). Igru planirajte negdje oko početka jednog od obroka.
Možete čak odabrati jedan dan u mjesecu kad ćete iskušavati neki novi okus ili poznatu namirnicu, ali pripremljenu na drugačiji način. Neka kušanje hrane bude pravi doživljaj, neka vrsta svjesnog istraživanja. Pogledajte na internetu ili tržnici sve one plodove koje nikad niste kupili i počastite se prilikom da otkrijete zajedno nove okuse. Uzmite blokić u kojem ćete voditi mali dnevnik iskušanih namirnica s datumom kada ste to napravili i svaki član obitelji neka označi s brojem zvjezdica koliko mu se svidio okus. Svatko neka koristi drugu boju za zvjezdice ili napišite imena…


7. Nemoj me zaboraviti!

Ovu igru prilagodite djetetovu uzrastu. Mlađi mogu igrati s manjem brojem Stikeeza, stariji s većim. Nemojte se frustrirati ako u ovoj igri dijete bude uspješnije od vas :)
Na podlozi za igranje ili za stolom stavite određenu količinu skupljenih Stikeeza. Ako ih je 10, sklonite za početak 2 ili 3 dok dijete žmiri i zatim neka pogodi koji nedostaju. Starija djeca mogu igrati i s većom količinom istovjetnih Stikeeza, tako da uključe, osim memorijskih, i matematičke vještine. Naizmjence pogađajte do 5 različitih kombinacija i zapišite bod za svaki uspješno pogođen zadatak. Kako biste malo otežali igru, uvedite 15 sekundi ili pola minute tijekom kojih je potrebno sjetiti se koji nedostaje. Onaj tko izgubi, sljedeći kuha ili priprema obrok ;)
Važno je da tijekom ovih igara uživati i vi i dijete, stoga ne igrajte kad niste dobro raspoloženi. Neka uz igranje ili pripremu hrane dijete uvijek povezuje što ugodniju obiteljsku atmosferu.

 

Tekst: I.T.
Foto: promo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

zdravo vs. nezdravo

Koje recepte lajkamo na društvenim mrežama, a koje kuhamo?

Na društvenim mrežama nikad više nije bilo recepata…

LUPILU I PEPPERTS: Osmijeh uz najbolje cijene u Lidlu

U Lidlovim trgovinama trenutno možete pronaći kvalitetnu, udobnu…

djevojcica odluke

Maleni su, ali ipak mogu donositi odluke. Naučite ih kako…

Dok su maleni odlučuju samo o onome što…

Pročitajte i:

aldo naslovna

ALDO WEB SHOP nudi poslastice za sve mame, ljubiteljice mode!

Jedna od omiljenih destinacija za kupnju predivne i moderne obuće i modnih dodataka - ALDO…

becutan radionica

BECUTANOVA RADIONICA ZA MAME I TATE Više od 40 godina povjerenja i tradicije uz besprijekornu kvalitetu

Izazovi roditeljstva u njezi kože bila je jedna od tema na ‘Becutanovoj radionici za mame…

think green vis 2021

RK 'Roniti se mora' i National Geographic Hrvatska u novoj ekološkoj akciji na Visu

Nakon niza prethodno uspješno održanih ekoloških akcija, članovi Ronilačkog kluba Roniti se mora - Zagreb…