Vrijeme je raznih viroza i bakterijskih infekcija koje su često popraćene i povišenom temperaturom. Osim što morate biti upoznati s dopuštenim dozama i kombinacijama antipiretika te fizikalnim metodama snižavanja temperature, donosimo vam i nekoliko savjeta o prehrani febrilnog djeteta.

Ono o čemu prvenstveno treba voditi računa je stalni unos tekućine, kako povišena temperatura ne bi dovela do dehidracije organizma. Potičite dijete da popije po nekoliko gutljaja tekućine svakih nekoliko minuta, jer nagli unos veće količine tekućeg volumena može isprovocirati želudac i dovesti do povraćanja. Izbjegavajte napitke koji sadrže kofein (oni s ekstraktom cole) ili tein (različiti crni čajevi), budući da su te tvari diuretici i time mogu pridonijeti dehidraciji. Ponudite vodu, razblažene voćne sokove i lagane biljne i voćne čajeve. Dojenčad treba nastaviti dojiti.


Djetetu s povišenom temperaturom nemojte davati teško probavljivu hranu bogatu proteinima i masnoćama, jer će se probavom te hrane u organizmu stvoriti dodatna količina topline. Ponudite mu hranu bogatu ugljikohidratima, koji su lakoprobavljivi, a najčešće ih djece i vole. To su npr. tjestenina i različita jela od tijesta, krumpir, riža, lagani i nemasni kolači i slastice. Obično se dobro podnosi i mlijeko i svježi (posni) kravlji sir.


I ne brinite, ništa se neće dogoditi ukoliko dijete nekoliko dana jede manje.