Kvalitetno provedeno slobodno vrijeme od izuzetne je važnosti za život cijele obitelji. Jeste li već smislili što ćete igrati s djecom ovog ljeta?

Ljetni praznici tijekom kojih dijete ne pohađa vrtić ili školu ostavljaju djeci puno slobodnog vremena koje treba nekako ispuniti. Roditelji se često pitaju kakvim sadržajima kvalitetno ispuniti slobodno vrijeme svoje djece te ih spasiti od dosade?



Ispunjeno slobodno vrijeme


Izuzetno je važno da djetetovo slobodno vrijeme bude ispunjeno kvalitetnim sadržajima, ali bitno je pripaziti i da se to slobodno vrijeme ne pretvori u prepunjen, organiziran i strukturiran raspored aktivnosti. Slobodno vrijeme, kako i sama riječ kaže, treba djelomično biti i slobodno od aktivnosti odnosno pružati djetetu mogućnost i da ga samo osmisli. To je važno za normalan emocionalni i psihološki razvoj djeteta.



Dosada stvara potencijal


U tom smislu svoju ulogu ima i dosada. Ona je zdravo stanje čiju vrijednost često podcjenjujemo. Djeca se prvenstveno razvijaju kroz slobodnu igru, druženje s prijateljima, razgovorima, sanjarenje, oslobađanje kreativnosti… Kad je svaki djetetov trenutak isplaniran do najmanjeg detalja, dijete gubi vrijednu šansu naučiti kako samo sebe zabaviti, odnosno kako tolerirati dosadu i upotrijebiti to vrijeme dokolice na kreativan, ispunjavajući način.



Što roditelj može pružiti djetetu?


Najviše što roditelj može pružiti djetetu bilo koje dobi jest osjećaj emocionalne povezanosti i dobar međusobni odnos. Istinsko uživanje u društvu svojeg djeteta je što je sve neopisivo važno za razvoj djetetovog samopoštovanja. Ako roditelji i dijete provode zajedničko vrijeme i još pri tome sudjeluju u aktivnosti u kojoj dijete zaista uživa i zabavlja se sudjelujući - savršeno!



Vrijednost društvenih igara


Dobar izbor za djecu svih dobi, tinejdžere, ali i odrasle, svakako su različite društvene igre. Izbor igara je stvarno širok i nađe se za svakog ponešto. Čak i situacija igre pogodna je za učenje: učite dijete kako se gubi, da nije sve u pobjeđivanju te da je najvažnije zabaviti se. Potičite ga da u igri da sve od sebe, ali isto mu tako ne prepuštajte pobjedu (cilj igre je zabava, a ne postignuće).






Što je važno naučiti iz igre:



  • dajte djetetu do znanja da vam nije važno hoće li pobijediti ili ne (da se ne osjeća loše zbog eventualnog “neuspjeha”)



  • veselite se njegovom sudjelovanju u igri (a ne samo pobjedi)



  • pohvalite ga za svaki njegov doprinos, te vlastitim primjerom pokažite da ne preuveličavate svaku svoju pobjedu ili poraz



  • pokažite kako uživate u timskom radu te da se međusobno ne vrednujete na osnovi svojih vanjskih uspjeha



Ana Plazonić, prof. psihologije




Kvalitetno obiteljsko vrijeme uz društnene igre


Razmišljate li kako kvalitetno ispuniti vrijeme ljetnih praznika, obradujte svoje limače u Magmi uz Hasbro društvene igre!


Za sve one koji vole “muving”, preporuka je igra Pop Goes Froggio! Limači trebaju u što kraćem vremenu među lopočima pronaći prijateljsko lice, otrčati do žapca i uloviti ga u skoku!


Limače od 6 godina i više oduševit će Twister! Igra se na podlozi na kojoj su nacrtani krugovi različitih boja. Igrači postavljaju ruke i noge na krugove one boje koju pokaže strelica. Pobjednik je onaj tko najduže održi ravnotežu i ne padne!


A za prve kirurške zahvate tu je Operacija Rapid Response! Prijenosni liječnički kovčežić sa svime što treba za uspješnu operaciju!