Poželjno je od malih nogu poticati dijete da razvije odgovornost prema novcu, a u tome vam mogu pomoći i neke zabavne društvene igre

Današnja su djeca bombardirana utjecajima medija i okoline koja njeguje kulturu posjedovanja. Dječji apetit za posjedovanjem različitih stvari raste, dok se novčanik roditelja ne puni jednako brzo.

Predškolac ne može razumjeti pravu vrijednost novca. Ako ga se ne poduči drugačije, novac vidi kao nešto što odrasli imaju, a što će iskoristiti onda kada ono nešto poželi. Zato je poželjno od malena poticati dijete da razvije odgovornost prema novcu.

Kako to postići?Ako želite da se dijete odgovorno odnosi prema novcu, isto morate i vi činiti u svakodnevnom životu.

Kako dijete sve više počinje uočavati novac i zanimati se za njega, poželjno je da mu se istakne odakle novac dolazi, pokazati mu kako izgleda i dopustiti mu da se igra s pravim kovanicama ili kovanicama igračkama. Možda će već u dobi od 4 godine u svojoj igri odigravati odlaske u dućan i koristiti se bilo kakvim predmetima u svrhu novca (ali će prihvatiti i imaginarni novac). To upućuje na to da je dijete shvatilo kako kupnja izgleda, no to ne znači da mu je vrijednost novca uistinu jasna (dijete će reći da je vrijednost nekoga predmeta onaj iznos koji mu prvi padne na pamet, pa tako običan tanjur u igri može stajati 1000 kn). Povremeno mu možete dopustiti u pravoj kupnji, ako razlikuje kovanice, da samo izbroji novac i vidi na koji se način novac “pretvara” u robu.

Postavljanje jasnih granica od rođenja, te razlikovanje djetetovih potreba i želja temelji su na kojima leži i odgovornost prema novcu. Uz to je važno biti i dobar model ponašanja.

Potaknite dijete na štednju

S vremenom, možete podučiti dijete o kućnome proračunu, kako bi shvatilo koliki se iznos na mjesec potroši na njegove potrebe i želje, te ga potaknuti na vlastitu štednju. Pri tome razgovarajte i o opravdanosti kupnje – je li predmet zaista koristan i potreban. Važno je da dijete nauči da nije dovoljno samo imati novac da bi se moglo nešto kupiti, nego kupnja treba biti opravdana.

Tatjana Gjurković, dipl. psiholog, certificirani terapeut igrom