Žmirkanje

P: Molim Vas da mi pomognete! Imam sina koji ima 11 godina. Ide u peti razred i odličan je učenik. Međutim, u posljednje vrijeme je počeo popuštati u školi a mi smo počeli vršiti pritisak na njega. Prije nekih tri-četiri mjeseca počeo je žmirkati na jedno oko. S obzirom da nosi naočale, mislila sam da je nešto povezano s vidom, pitala ga i on kaže da je svjestan toga. Ne shvaćajući to, govorila sam mu da ne žmirka, da obriše naočale i slično dok nisam shvatila da su to u stvari nekontrolirani pokreti jer je, čini mi se, SAD nekako i gore. Žmirka više i na oba oka.

Čak me i učiteljica zvala da pita što je to jer je primijetila. Mislim da smo mi krivi, previše smo ga pritiskali, previše bili strogi.... Ne mogu si to oprostiti! Molim Vas posavjetujte me da li da tražimo stručnu pomoć kako da mu pomognemo da to prestane i može li to prestati??? Hvala Vam. Zabrinuta mama.

O:

Kao prvo treba dječaka trebate odvesti na kontrolni pregled kod okulista. Zatim s njim porazgovarati o školi, ne vršiti pritisak zbog ocjena. Nikako ga nemojte upozoravati na treptanje, to jer samo može pogoršati stanje.

Bilo bi dobro da zajedno odete i psihologu pa će on vidjeti da li treba štogod dalje.

Giovana Armano, dr. med., pedijatar

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!