Živahno i tvrdoglavo dijete

P: Imam četverogodišnju kćerku. Jako je hiperaktivna, stalno je u pokretu, skakuće, mnogo priča... prolazimo zajedno kroz neke faze, ali čudne. Jedno vrijeme je pljuvala po sebi ili po podu, imala je neki strah da ostane sama u prostoriji, uvijek bi trčala za mnom kad bih htjela napustiti prostoriju, stalno gricka nokte, plazi jezik kad je naružim....To je sve nekako za djecu, što mogu i shvatiti ali joj se teško rastati od mene, da ja negdje treba da idem a da ona ostane npr. kod svojih drugarica itd. Jako je tvrdoglava. Uopšte ne reaguje na kazne. Kad je naružim i kaznim (zabranim joj crtiće ili igranje sa drugaricama) ona se ponaša kao da ništa nije bilo, nastavi opet po svom. Da li je i to samo neka faza kod nje? Da li postoji neki drugi metod, da bi ona mogla shvatiti da je kažnjena? Molim odgovor.
Unaprijed hvala.

O:

Draga mama,

Vaša curica je je po temperamentu živahna i takva djeca su tvrdoglava, impulzivna, nestrpljiva, jakih emocija, teže se prilagođavaju i dosta su gruba prema drugima. Ta djeca stalno testiraju granice do kuda mogu ići. Živahna djeca imaju i snažne emocije koje nažalost ne znaju kontolirati, niti se s njima nositi. Recimo, vi joj kažete da nema crtića, a ona vas samo pogleda i ponovo upali televizor. Ona izražava svoje emocije kroz svoje postupke i često kod takve djece kazne ne djeluju.

Ono što možete napraviti je da se povežete s njom i date joj do znanja da je razumijete kako se osjeća i što želi. Recimo, pljuje po podu i vi joj uz empatiju recite:”Ti želiš pljuvati, želiš pljuvati, baš sad želiš pljuvati, zabavno pljuvati, pljuvati.” Kada primjetite da je usmjerila pažnju na ono što govorite, objasnite zašto se to ne radi. Recimo da će uprljati pod ili da to nije lijepo.

Također joj usmjerite pažnju na nešto što je interesira…omiljena igračka, zanimacija, odlazak van. Pravite se da ste nespretni pa vam ispadaju stvari iz ruku, pravite se da ne vidite igračku ispred sebe…budite nespretnjaković i nasmijte ju. Izbacite kazne i komunicirajte s njom uz puno empatije, mimike lica i gestikulacije. Trebat će vam vremena da se izvježbate, ali budite uporni. Kasnije možete primjeniti brojanje (Ugasi crtić dok nabrojim do pet ili ću ga ja ugasiti.) ili režanje ako vidite da radi nešto što ne želite.

Obično odmah prestanu raditi nepodopštine. Možda ste i primjetili da reži kad se ljuti ili kad je u pitanju neki sukob među vršnjacima.

Iva Brčić, cerificirana edukatorica

 

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!