Već 10 mjeseci zbog bebe ne spavamo normalno

P: Poštovana, imamo velikih problema sa spavanjem. Naime, curica ima 10 mj. i mi, otkad se rodila, ne spavamo. Dan još nekako ona odspava ali noć nikako. Buđenje svako malo, ponekad uz jaki plač i izvijanje, otimanje iz naručja, zabacivanje glavice, a ponekad bez toga. Dojim još uvijek. Zadnji atom snage ispila je iz mene. Unazad 2 tjedna opire se spavanju i tijekom dana. Umorna, ali neće spavati. Jedino prsa pomognu premda sam bila sretna jer sam ih dobrim djelom izbacila jer ne mogu zaista više. Što napraviti? Hvala unaprijed!!

O:

Draga mama,

Vaša curica osjeti vašu nervozu i nemir u vrijeme kada treba ići na spavanje, pa je i ona zbog toga nemirna. Ono što možete napraviti je da uspostavite rutinu prije spavanja. Nekih sat do dva prije odlaska na dnevno ili noćno spavanje puštajte joj smirujuće zvukove poput šuma valova, šuštanje lišća i slično. Odvedite ju u prostor gdje spava i čitajte knjigice ili se igrajte, ali neka bude smirenija igra. Prigušite svjetlo u prostoru. Pričajte joj da je vrijeme za spavanje i da ćete biti uz nju. Ako joj o tome pričate smireno i opušteno, ona će to osjetiti i biti će mirnija. Neka djeca se boje odvajanja i odlazak na spavanje im može itekako biti problematičan zbog toga. Probajte biti uz nju dok spava. A što se tiče dojenja, ako je to ono što je smiruje i uspavljuje, slobodno s tim nastavite. Njoj je ono još uvijek jako potrebno. Odbijanje spavanja je i oblik protestiranja jer se ne može uspavati dojeći.
U njezinoj dobi se mogu javiti i noćni strahovi koje karakterizira upravo ovo što ste opisali. Tada joj pričajte nježnim glasom nešto poput: “Mama je tu. Ne moraš se bojati.” ili joj pjevajte neku uspavanku. Ako ne želi fizički kontakt, nemojte ga forsirati jer to je samo dodatno razljuti. I nikako je nemojte probati probuditi jer to joj može biti samo šok.

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!