Vađenje zuba u trudnoći

P: U drugom sam mjesecu trudnoće, a trebala bih vaditi zub. Trebam li s tim pričekati i obaviti nakon porođaja ili lokalna anestezija neće puno utjecati na plod? Zanima me vaše mišljenje

O:

Zub koji je došao u stadij da ga treba izvaditi najčešće ima oko sebe upalu koja se ne može izliječiti. Takav zub je potencijalni uzrok fokalne bolesti (bolest u kojoj bakterije s jednog mjesta mogu uzrokovati bolest na udaljenom mjestu, kao što su zglobovi, srce i drugi organi). S druge strane, neki stručnjaci savjetuju da se u prvih 12 tjedana trudnoće izbjegava upotreba vazokonstriktora, koji je sastavni dio klasičnog anestetika. Postoji anestetik bez vazokonstriktora, ali da bi djelovao u jednakoj mjeri treba ga dati u većoj količini nego onoga koji sadrži vazokonstriktor.

Moj savjet je da pričekate da prođe 12. tjedan te da izvadite zub s klasičnim anestetikom. Konačnu odluku naravno donijet će vaš stomatolog na temelju kliničkog nalaza te eventualno rendgenskih snimaka, ukoliko ste ih napravili prije trudnoće.

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!