Upala mokraćnog mjehura u trudnoći

P: Poštovani,
U 31. tjednu trudnoće otkrili su mi da u mokraći imam bakteriju pseudomonas aeruginosa 10 na 4. Taj sam nalaz podigla u bolnici i drugi dan došla kod svoje ginekologice po terapiju jer su mi sestre u bolnici rekle da se javim svom doktoru. Ona se počela derati na mene jer nije znala koji antibiotik dati (dala mi je cefixim) i jer to nisam riješila u bolnici nego sam došla kod nje. Naravno, nije mi objasnila kakva je to bakterija i što ta bakterija može napraviti. Molila bih Vas da mi kažete nešto o toj bakteriji.

O:

Rezultat vaš urinokulture upućuje na upalu mokraćnog mjehura koji je potrebno liječiti u trudnoći. Bakterija pseudomonas aurigenosa uzrokuje razne bolesti (najčešće upalu uha, kože, pluća, urinarnog trakta), ali ograničimo se na trudnoću. Dokazano je da se bakterija prenosi vertikalno, odnosno sa zaražene majke na dijete. U trudnoći može uzrokovati prijevremeno prsnuće plodovih ovoja, te prijevremeni porod. Stoga ju je u trudnoći potrebno liječiti.

Moj savjet vama je da ponovite urinokulturu. Ako je urinokultura pozitivna, potrebno je liječiti se prema nalazu antibiograma (nalaz koji se dobije uz urinokulturu). Nadalje, svakako je potrebno učiniti cervikalne briseve, te daljni postupak ovisi o ovom nalazu.

Nadam su vam ove informacije korisne, te me možete ponovno kontaktirati.

Tagovi: , , , ,

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!