Tinejdžerka omalovažava majku

P: Lijep pozdrav, imam kćer, 15 godina, odlična je učenica i već 8 mjeseci je u vezi s dečkom iz razreda. Rekla mi je da su stupili u intimne odnose, i to odmah! Bila sam očajna, no pričale smo o zaštiti i čini se da to funkcionira.

Otkad je u vezi, jako se udaljila od mene, jako malo priča, uglavnom je u sobi i kad pokušam uspostaviti bilo kakvu komunikaciju, ona to odbija. Odgovori se svode na da-ne, je-nije. Primijetila sam da me često naziva pogrdnim imenima, dok je njegova obitelj idealna. Njegova mama, za koju on kaže da je najbolja, najljepša i ostalo naj je i njoj nešto nadnaravno a ja sam samo užasna.

Teško mi se nositi s time, pokušavam joj ugoditi u svemu ali ne uspijevam, njoj je posve normalno da radim baš sve za nju i umjesto nje i tako brzo i lako nađe razlog da me ocrni, da mi se to ponekad cini nevjerojatnim. Kako da postignem da se bar malo otvori, da priča sa mnom, da shvati da sam ja uvijek i zauvijek na njenoj strani, bez obzira na sve?

O:

Draga mama,

Prema svemu što u pismu navodite, stekla sam dojam da Vam trenutno nije lako u odnosu s kćerkom. Ono što Vam mogu reći jest da je Vaša kćer trenutno u periodu kada je normalno da preispituje autoritet roditelja, kada se razgovori s roditeljima svode na vrlo šturu komunikaciju i kada roditelji imaju dojam da su najveći neprijatelji svojoj djeci.

Iako za dijete treba imati razumijevanja, ono što je trenutno od presudne važnosti je postavljanje granica. Možda do sada niste imali problema s postavljanjem granica jer ih Vaša kćerka nije ni probijala - no, sada u ovom periodu upravo to čini.

Postavljati granice znači učiti dijete da svako ponašanje dovodi do određenih posljedica te da je na njemu da preuzme odgovornost za te posljedice. Važno je da zna da uz sve veća prava koja traži idu i sve veće odgovornosti, te pri tome roditelj ne smije preuzimati odgovornost za njegovo ponašanje u kritičnim trenucima. Kada kažete da joj pokušavate ugoditi u svemu - iz kojih pobuda to činite? Vaš cilj nije da Vaše dijete konstantno bude sretno i zadovoljno - jer je to nemoguće. Vaš cilj je da je naučite odgovornosti, da se nauči nositi i s ugodnim i s neugodnim emocijama, da izraste u čovjeka sposobnog za samostalni život. Da izraste u čovjeka koji neće vrijeđati ljude niti ih nazivati pogrdnim imenima (pa ni svoju mamu). Sve to se neće dogoditi ukoliko ćete i dalje činiti sve za nju. Roditelj koji pruža podršku i utjehu može biti isti onaj koji postavlja granice djetetu.

Forsiranjem da Vam se otvori i ne postavljanjem granica dobit ćete suprotan efekt. Moj savjet je da joj date do znanja da ste tu za nju kada bude htjela s Vama pričati ili kada joj bude trebala podrška i da odluku o tome hoće li se povjeriti ili ne prepustite njoj. Budite dosljedni, postavljajte granice, nemojte tolerirati bezobrazno ponašanje - naučite ju da svako ponašanje nosi posljedice. Kako ono pozitivno tako i ono negativno. I pokažite joj da ćete bez obzira na njezino ponašanje i posljedice koje slijede i dalje biti mama koja je voli - ali i mama koja će je kazniti zbog ponašanja koje nije ok. Ako Vam u tome treba pomoć, slobodno nam se obratite za savjetovanje.

Nadam se da će Vam ovi savjeti pomoći. Sretno!

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

www.budisvoj.eu

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!