Tikovi zbog stresa

P: Imam sina od 16 i pol godina. Drugi je razred srednje škole.  Prije par mjeseci su mu se počeli javljati neki strahovi u vezi odlaska na praksu kod poslodavca (sin voli i hoće raditi, međutim poslodavac se prema njemu ponaša jako bezobrazno, vrijeđa ga, ostavlja ga da ga dugo čeka itd.) Prije svakog odlaska na praksu, pita da li će sve biti u redu, čak me nekoliko puta u toku prakse zove mobitelom.  Počeo je i kašljucati i žmirkati, (vjerojatno su to tikovi). Ukućanima smeta i svi ga opominju, jer misle da to radi namjerno. Čitala sam na internetu o tim tikovima i znam da to ne može kontrolirati. Lijepo Vas molim za pomoć. Mama

O:

Kako niste postavili konkretno pitanje, pokušat ću vam dati komentar na vaše pismo.
Tikovi koje spominjete, a koji su se javili kod vašeg sina, mogu biti povezani sa stresom. Moj savjet je da razgovarate sa sinom, da saznate što se točno događa na praksi i pružite sinu podršku. Bitno je da vaš sin dobije poruku da ga poslodavac ni u kojem slučaju ne smije vrijeđati (eventualne pogreške u radu nisu opravdanje) i da je vaš zadatak da ga zaštitite. Zaštititi ga možete na način da posjetite poslodavca i razgovarate s njim te mu ukažete da nećete tolerirati da vrijeđa vašeg sina, odnosno da ćete se obratiti višim instancama ukoliko ne promijeni ponašanje prema njemu. Ako vas poslodavac ozbiljno shvati te vaš sin više ne bude imao problema s njim, tada će se vjerojatno kroz neko vrijeme povući i tikovi. Ako do promjene ne dođe, tada je jedina opcija da se obratite školi i obavijestite ih o neprimjerenom ponašanju poslodavca te pronađete novo mjesto na kojemu bi vaš sin mogao obavljati praksu. U svakom slučaju, najvažnije je da zaštitite sina od nekorektnog ponašanja poslodavca.

Ukoliko imate još pitanja ili procjenjujete da je vama ili sinu potrebna stručna podrška, slobodno nam se javite u naš Centar.

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!