Teškoće u školi i u obitelji te nedostatak podrške

P: Dobar dan. Možda se ovo čini glupo, ali stvarno trebam vašu pomoć jer ne mogu više ovo podnijeti i stalno razmišljam o samoubojstvu... Ne vidim više izlaz iz svojih problema kojih je previše... Krenula sam u srednju, u gimnaziju. Ocjene su mi počele padati, a gradivo se počelo nakupljati... Sve je to previše novog za mene... Svi u mom razredu već su učili engleski u osnovnoj školi tako da sam ja jedina koja engleski nema pojma, a jako bih ga željela naučiti i oduvijek to želim, ali mi moji roditelji nisu dali da ga upišem u osnovnoj... Stvarno želim uspjeti i završiti tu školu koju sam odabrala, ali imam osjećaj kao da sam preglupa za to. Uz sve te školske probleme i promjene imam i velikih obiteljskih problema... Moj tata već nekoliko godina provodi vrijeme u gostionama s lošim društvom i upropaštava se. Inače je jako pametan čovjek i puno putuje jer je po zanimanju vozač. No to što se odao alkoholu ipak nije jedini problem... Napravio je mnogo prekršajnih kazni s kamionom i našim autom koje nije plaćao pa je sad u zatvoru. Da stvari budu još gore od mene se dugo skrivalo gdje je tata... dok su svi oko mene znali gdje je, meni su prodavali laži da je našao novi posao i da radi sve dok ja sama nisam pronašla tatina pisma koja je slao mami i tako saznala cijelu istinu... a sve bih ja to još nekako podnijela da imam podršku i razumijevanje, ali mene nitko ni ne pokušava razumijeti. Svi samo viču na mene i ne trude se da mi olakšaju situaciju... i kako da ja uz ovakvo stanje doma popravim ocjene, izvučem se iz nakupljenog gradiva i naučim engleski kad mi nitko ne želi pomoći... kako da ovo preživim, molim vas, pomozite mi!

O:

Draga V,

Žao mi je što ti je trenutno teško i što ne vidiš izlaz iz svojih problema. Ono što ti mogu reći kao netko tko je i sam prolazio kroz teške periode u živote, ali i netko tko ima veliko iskustvo u radu s mladima jest da za svaki problem postoji rješenje i da uvijek ima načina kako se suočiti s teškim situacijama. Ponekad nam u tome treba pomoć i podrška drugih - ukoliko je nemamo u svojoj okolini od bliskih osoba, tada postoji stručna osoba kojoj se uvijek možemo obratiti da nas sasluša i savjetuje.

Ono što bih ti prvo savjetovala jest da što prije potražiš pomoć takve osobe: stručnu podršku možeš besplatno dobiti u psihološkom centru TESA (svaki dan od 10:00 do 22:00 na broju telefona 01/4828-888) ili na Hrabrom telefonu (svaki dan od 9:00 do 20:00 sati na besplatnom broju 116 111). Potpuno anonimno uz puno povjerenje možeš se obratiti osobi koja će te voditi i pomoći da prevladaš sve probleme.

Vjerujem da ti nije lako zbog toga što su ti ocjene počele padati - no to nije nešto što je nepromjenjivo. Često se događa da mladima u srednjoj školi ocjene padnu u odnosu na one iz osnovne škole. Razlozi za to mogu biti razni: nezahtjevni profesori u osnovnoj školi i posljedično nedostatak predznanja, veća količina predmeta, veći opseg gradiva… Mnogim mladima su u jednom periodu potrebne instrukcije iz određenih predmeta. Iako mnogi smatraju da su za instrukcije potrebni novci, to ne mora biti tako. Obraćanje profesoru iz predmeta u kojemu nam treba pomoć ili pak kolegi iz razreda koji je u tom predmetu dobar mogu rezultirati njihovim angažmanom da nam pomognu. No ako ni ne pitamo, teško da će itko prepoznati što želimo i trebamo. Jedna od opcija jest i da se javiš u Dječju kuću Borovje koja često nudi pomoć mladima pri učenju i raspitaš se postoji li mogućnost da ti netko od njihovih volontera pomogne s engleskim. Njihove usluge su potpuno besplatne, a možeš im se javiti na broj telefona 01/6112-758 ili im pisati na e-mail djecjakuca@hrabritelefon.hr.

Da sam u tvojoj poziciji vjerojatno bih i sama smatrala da nije u redu da mi taje da mi je tata u zatvoru. Zašto su ti zatajili da ti je tata u zatvoru doista ne znam - možda te nisu htjeli opterećivati, možda su se bojali da će ti biti preteško, možda su te htjeli zaštititi… Zašto je tata postupao kako je postupao također ne znam. No postupke svojih roditelja ne možeš promijeniti. Oni su odrasle osobe i sami su odgovorni za svoj život. Iz cijele situacije možeš nešto naučiti - primjerice, kako alkohol utječe na čovjeka, kako bi ti postupila da se nalaziš u sličnoj situaciji itd. Ako želiš, razgovaraj s mamom. Reci joj kako se osjećaš zbog toga što su ti zatajili da je tata u zatvoru. Reci joj kako ti je u školi i da ti treba pomoć i podrška.

Kako god bilo, imaj na umu da pomoć i podršku uvijek možeš dobiti od stručnjaka ako već ne od bliskih osoba. Ponekada je i lakše svoje problem iznijeti nekome tko nas ne zna nego najbližima. Stoga, uzmi telefon u ruke i nazovi svoju osobu od povjerenja.

Šaljem ti puno podrške i vjeru da ćeš sve probleme prevladati.

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

www.budisvoj.eu

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!