Stresna ljubavna veza

P: Poštovani, već sam 10 mjeseci pod velikim stresom.
Imam 16 godina, a moj dečko 17. Problem je u tome, što je on mene na neki način prisilio da budem sa njim makar ga nisam voljela. Kad sam ga prvi put ostavila, počeo mi je prijetiti da će se ubiti i ja sam se uplašila i dala mu još jednu priliku, potom sam ga za 2 mjeseca opet ostavila jer više nisam mogla biti s njim, ali on mi je ponovno zaprijetio da će se ubiti, i ponovno sam mu dala priliku i od onda smo u vezi i više ga ne mogu ostaviti, zato jer me već upoznao s svojom obitelji i ja njega sa svojom (a to je bilo pod njegovom prisilom i prijetnjama za upoznavanje iako ja to nisam htjela) i bilo bi me sram kad bi ih srela pogledati im u oči, i zato jer ne želim da se on ubije.

Ali pritom znam, da sama sebi štetim i uništavam život, no jednostavno imam neki osjećaj straha ostaviti ga. I on me tjera da mu radim one stvari i da imamo odnose a ja na to još nisam spremna i ne želim to, ali on me sili i prijeti da će me ostaviti ako to ne učinim. Ništa mi ne vjeruje, optužuje me da sam drolja i stalno me vrijeđa i govori pogrdne i bolne nazive koji nisu istiniti i smetaju mi. Ako mu ne odgovorim iste sekunde kad sam rekla da ću mu odgovoriti on se počne ljutiti na mene i svađati iako nisam ništa kriva i to me jako muči i boli. Zabranio mi je bilo kakve izlaske s prijateljicama ni s prijateljima, mnoge se više ne žele družiti sa mnom zbog toga, izgubila sam ih.

Optužio me čak i da ga varam sa svojom obitelji odnosno svojim bratićima, i zabranio mi je da se s njima družim, sa svojom obitelji. Zbog njega ne smijem razgovarati s nikakvim muškarcima, čak niti za bilo kakvu nužnu uslugu, no s druge strane on razgovara s curama i po koji put laže.

Užasno me povređuje sve što on radi i govori i zbog njega imam osjećaj da postajem luda i depresivna, stalno imam samoubilačke misli i želim umrijeti jer to više ne mogu trpjeti, često se samoozljeđujem. Već sam dva puta popila oko 10 tableta koje sam našla sa željom samoubojstva, nakon kojih mi je došao osjećaj slabosti i povratila sam ih no preživjela sam nažalost..

I on meni sada prijeti da će me ostaviti ako ne ispunim njegove zahtjeve, ali on ne razumije da meni roditelji neke stvari još ne dopuštaju i onda on za to sve mene krivi i sada govori da ćemo prekinuti. Ja to ne želim i počela sam ja njemu prijetiti da ću se ubiti ako me ostavi, ali ga baš briga i sada više ne znam kome da se obratim i to kažem, samo želim nestati zauvijek. Postoji li kakva konzultacija sa psihijatrom, a da pritom roditelji za to ne saznaju? Hvala unaprijed.

O:

Draga čitateljice,

iskreno mi je žao zbog svega što trenutno prolaziš. Znam da ti možda ova situacija izgleda bezizlazno, no zaista vjerujem da ne postoji problem koji je nerješiv: rješenje uvijek postoji samo ponekad treba malo više vremena da do njega dođemo. Možda nam u nekom trenutku u životu treba pomoć stručnjaka – zato takvi ljudi i postoje i dobro je što im se u svakom trenutku možemo obratiti za pomoć.

Iz tvog pisma nisam saznala gdje živiš, no svakako bi ti preporučila najbržu pomoć u obliku telefonskog kontakta sa stručnjacima koji je ujedno i besplatan: 116-111. Radi se o Hrabrom telefonu gdje radi niz stručnjaka koji ti mogu pomoći.

Ukoliko živiš u Zagrebu, preporučam ti Polikliniku za zaštitu djece Grada Zagreba (Đorđićeva 26, Zagreb, 01/3457 518) za koju ti je potrebna uputnica od doktorice ili Centar za krizna stanja (KBC Rebro, Kišpatićeva 12, 01 2376 335 od 0 do 24 h) gdje možeš doći i bez uputnice.

No, kako si još uvijek maloljetna liječnik koji te primi zakonski je dužan obavijestiti tvoje roditelje. Ne znam u kakvom si odnosu s roditeljima i ne mogu predvidjeti kakva će biti njihova reakcija, ali postoji vjerojatnost da ti i oni pruže podršku.

Bez obzira na roditelje svakako se što prije obrati stručnjacima. Vidim da ti je stalo i da želiš pomoć, a tvoj prvi korak je već i samo javljanje nama. Šaljem ti svoju podršku i zapamti da nisi sama i da rješenja uvijek ima.

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!