Strah od odvajanja i regresija spavanja

P: Poštovana!
Moja 10-mjesečna curica ima jako veliki problem sa spavanjem. Normalno je stavim u koljevku i zaspi najnormalnije, no po noći kreće agonija spavanja, okreće se i vrti u koljevci satima onda se rasplače pa ju malo nosim pa se smiri i ponovo zaspi, ista stvar se ponavlja nekoliko puta po noći. Bojim se da bi premalo spavanja moglo utjecati na njezino zdravlje i razvoj. Bili smo već kod pedijatra u i rekao je da je to sve normalno ali nastavilo se mjesec dana poslije našeg posjeta liječniku i još dan danas ima isti problem.
Molim vas recite mi što da radim.
Hvala!

O:

Draga mama,
u dobi od 10 mjeseci kulminira strah od odvajanja i često se javlja regresija spavanja. Nažalost strah od odvajanja se javlja i tijekom noći i remeti san djeteta. Regresija spavanja je pak uzrokovana mentalnim i fizičkim razvojem kroz koje dijete prolazi. Njezin mozak je toliko zaposlen usvajanjem novih vještina da se ne može samo tako smiriti. Ovo je faza koja može trajati i mjesecima, ali dobra je vijest da će proći. Prisjetite se i da li je bilo promjena u obiteljskom životu. Djeca su osjetljiva i na najmanje promjene i to im može stvoriti probleme sa spavanjem.

U ovom razdoblju probajte razdvajanje smanjiti na minimum. Ako do njega mora doći, neka o curici brine netko tko joj je već poznat. Otprilike sat, dva prije spavanja prigušite svjetla kako bi podražaje sveli na minimum i igra neka bude mirnija. Ono što može olakšati i poboljšati spavanje su zvukovi koji podsjećaju na zvukove maternice koje je slušala punih devet mjeseci. To može biti zvuk fena, usisavača, zvuk tuša ili smetnji na radiju (bijeli šum). Kada se tijekom noći probudi uzmite je u naručje i pjevajte joj omiljenu uspavanku ili nježnim glasom ponavljajte: “Mama je tu.” Na taj način se neće dodatno razbuditi, a osjetit će vašu blizinu.

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!