Promjene na sluznici usne šupljine

P: Poštovana,
Imam bebu od 4,5 mjeseca. Prije tjedan dana joj se pojavila na desnima blijedo žućkasta kuglica (na mjestu gdje bi trebala da bude trojka). Vodili smo je kod liječnika i rekli su nam da nije ništa strašno ali nam nisu ništa dali da to izliječimo. Jako se bojim, jer sam loše pročitala o tome ali kod starijih. Posljednja 4 dana ima žućkasto-blijedo zelenkastu stolicu, a povremeno od kašice i narančastu. Molim vas mi objasnite sto je to kod bebe. To ovako izgleda kod nje, samo što je ova slika skinuta s interneta, ali izgleda isto. http://www.mojstomatolog.com.hr/wp-content/uploads/2011/08/fistula-kanali%C4%87-kroz-koji-istje%C4%8De-gnoj.jpg
Hvala Vam unaprijed!

O:

Poštovana,
Fotografija koju ste poslali prikazuje fistulu iznad mliječnog zuba. Fistula inače nastaje zbog infekcije pulpe (“živca”) zuba, pri čemu nastali gnoj traži put za drenažu, te fistulira kroz kost i sluznicu u usnu šupljinu.

Budući da Vaša beba ima 4,5 mjeseci i još vjerojatno nema zube, moguće je da se zapravo radi o cisti nastaloj od žljezdanih stanica (tzv. Bonnova zrnca) koja se mogu vidjeti iznad grebena i nestaju spontano. Ako je u ustima bijela ranica, može se raditi i o afti koja je relativno česta u dojenačkoj dobi. Također nestaje spontano, ali u ovom slučaju možete pomoći nekim od gelova za afte koje možete kupiti u ljekarni (naglasite da se radi o bebi). Bilo bi najbolje da bebu pogleda Vaš doktor dentalne medicine, budući da je teško dati dijagnozu na temelju opisa.

Ponekad su promjene u ustima dobar početni znak za pravovremenu reakciju na neke virusne ili bakterijske infekcije ali čini mi se da u ovom slučaju ne radi o nečem takvom, pogotovo budući da dijete ima promjenu na sluznici već tjedan dana a nije razvilo opće simptome (temperaturu i slično).

U svakom slučaju, ako i u budućnosti primijetite promjene na sluznici usne šupljine, dobro je reagirati na vrijeme i odvesti dijete pedijatru kao što ste i učinili, ili doktoru dentalne medicine.

Petra Stulić Sandev, dr. med. dent.
Dentalna medicina Sandev
www.dentalsandev.com

Tagovi: , , , ,

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!