Problemi s uspavljivanjem bebe

P: Poštovana,
moj petomjesečni sin nikako ne spava po danu. Svaki pokušaj uspavljivanja je patnja. Najčešće ne pali ni cica, ni ljuljanje, ni pjevanje, mi metode poput fena ili lagane glazbe... A on ne vidi od umora. Spava jedino u autu ili u kolicima u šetnji. Dnevno spavanje eventualno se svede na dva puta po pola sata. Maksimalno. Najčešće ne ni to. I onda se patimo do 5, 6 navečer, kad se sruši u krevetić. Noću se budi dva-tri puta za dojenje, osim kad ga muči probava pa budemo budni po sat,
sat i pol (uveli smo dohranu prije tjedan dana pa sad crijeva intenzivno rade, nažalost najviše noću).

Nemamo nikakvu rutinu iako sam se stvarno trudila uspostaviti ju. On jednostavno plače čim uđemo u sobu tijekom dana... Inače lijepo napreduje i nema nekakvih posebnih problema. Ova (nadam se) faza traje već jedno mjesec dana.

Zahvaljujem,
Marina Bjeličić

O:

Na žalost nema univerzalnog recepta za spavanje. Neke bebe spavaju manje , neke više. Bitno je da je beba zdrava, da lijepo napreduje da se motorički dobro razvija.

Ako beba dobro spava u kolicima, vani na svježem zraku, vodite je van. Nema takvog lošeg vremena, osim eventualno jakog vjetra i temperature u debelom minusu, da ne bi mogli prošetati barem dva puta dnevno.

Pokušajte mu dati laganu nadohranu prije spavanja da ga ne smeta trbuščić, namažite desni, jer može biti i faza izbijanja zubića…

Ponekad faza traje neko vrijeme, trebate biti strpljivi.

Giovana Armano,

dr. med., pedijatar
Pedijatrijska ordinacija dr. Giovana Armano

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!