Pritisak roditelja i razmišljanje o samoubojstvu

P: Imam 18 godina, roditelji vrše neku vrstu pritiska na mene zbog upisa na fakultet, pritom ja ne znam što ću uopće upisati. Mama je totalni pesimist i njoj je sve u životu crno i njen pogled na moju budućnost je da ću raditi kao tekstilni tehničar negdje, a otac želi da sam ja Bill Gates.

Ja jesam ambiciozna, ali me oni ubijaju, ja bih se javila psihologu kod nas u Centru za mentalno zdravlje, ali je to mojim roditeljima sramota.
Srčani sam bolesnik i pijem tablete zbog toga, i to mi je jedan crnjak u životu.
A sve više razmišljam o tome da uzmem fino svoje tabletice i da ih sve popijem i da ih se riješim više, njih i njihovih svađa oko najbezazlenije stvari.
Ja to ne mogu podnijeti i ako imate neki savjet molim vas da mi kažete jer ja polako gubim volju za životom. Iako to ne želim, ne želim da se ubijem, ja nemam drugog izbora ili ću ja morati naučiti na koji način da njih ignoriram ili će se oni mijenjati ili će meni presuditi moje tabletice.

O:

Draga S.

Prije svega, doista mi je žao što se ovako osjećaš. Odmah na početku bih ti voljela reći da ne postoji problem koji nije rješiv: rješenje uvijek postoji samo ponekad treba malo više vremena da do njega dođemo. I uvjerena sam da uz stručnu pomoć svatko može postići da se osjeća bolje i da živi život na kvalitetniji način.

Na ponašanje svojih roditelja ne možeš utjecati. Roditelji su takvi kakvi jesu i ponekad čine stvari koje nisu dobre za dijete, iako su pritom uvjereni da to čine iz najbolje namjere. Jedini utjecaj koji imaš je taj kako ćeš ti reagirati na njihovo ponašanje. Znam da nije lako ostati smiren kada netko vrši pritisak na nas, no vjerujem da je to lakše ukoliko si postaviš cilj. Moj savjet je da se usmjeriš na ono što ti želiš: što ti leži, što bi jednog dana voljela raditi? Do toga možeš doći tako i da na internetu proučiš zanimanja koja postoje i razmisliš što bi ti od toga najviše odgovaralo. Ukoliko nisi sigurna što bi bilo za tebe, uvijek možeš otići kod psihologa na testiranje (možeš provjeriti u svojoj školi radi li školski psiholog ta testiranja ili se raspitati na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje). Nadalje, zanima me postoji li nešto što voliš raditi u slobodno vrijeme? Posveti dio vremena aktivnostima koje te vesele.

Moj savjet je da se svakako javiš u Centar za mentalno zdravlje. Tamo ćeš dobiti podršku koja ti je u ovom trenutku potrebna, a možda bi i mišljenje tvojih roditelja bilo potpuno drugačije kada bi znali što se zbiva u tvojoj glavi. Da imaš upalu pluća, bi li uopće dvojila o tome da posjetiš liječnika? Ili da te boli zub? Vjerojatno ne bi. Isto je i sa stručnjakom za mentalno zdravlje.

Na kraju bih ti predložila još nekoliko stvari:

- Sama sebi napiši jedno pismo koje će početi s "Draga ja" u kojem se nahvali za sve dobro što si učinila za sebe i za druge, za sve što si postigla…
- Pohvali sama sebe kada nešto dobro napraviš
- Ispričaj se sama sebi kada pomisliš da te nitko ne voli, da se nikome ne sviđaš
- Ako se ne baviš, počni se baviti nekom fizičkom aktivnošću (vožnja bicikla, trčanje, brzo hodanje…)
- Ako već to ne radiš, uvedi redovne obroke (jedi voće i povrće)
- Zamoli drage i bliske ljude da ti kažu barem tri stvari koje vole kod tebe
- Napiši popis svojih karakteristika koje voliš (sve što ti padne na pamet)
- Preuzmi odgovornost u smislu "JA poruka". Primjerice, kada kažemo ON me naljutio, trebali bismo reći JA sam se naljutio/la, te na taj način preuzeti odgovornost za vlastite emocije. Ako uspijemo tako misliti, neminovno preuzimamo odgovornost za vlastiti osjećaj o sebi samima, kao i za vlastito samopouzdanje.
- Razmisli u čemu se očituje tvoja kreativnost i počni raditi nešto po tom pitanju
- Svaki dan učini jednu lijepu stvar za sebe

Zapamti da rješenje uvijek postoji i da je potrebno samo dovoljno ispružiti ruku da bi ga dohvatila! Šaljem ti svoju podršku i želim ti puno sreće!

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

www.budisvoj.eu

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!