Priča li dijete o pravim ili izmišljenim događajima?

P: Imam curicu od 2 i pol godine. Inače jako voli ići u vrtić. Ali u zadnje vrijeme odbija i plače svaki put kad ju ostavim. Doma mi kaže da ju teta tuče (ponekad i doma priča da je nešto bilo ili da je netko bio dok me nije bilo a nije). Pa me zanima vaše mišljenje??

O:

Draga mama,

Prije svega probajte ustanoviti što se događa u vrtiću i da li stvarno postoji nasilje. Pitajte ju što se dogodilo. Pitajte drugu djecu što su radili, što je teta radila i pričala. Probajte zamoliti roditelje druge djece da ih malo propitaju što se događa u vrtiću. Također probajte razmisliti da li je nedavno došlo do nekih promjena u obitelji ili vrtiću. Možda vam se ne čine bitne, ali za dijete mogu biti od velike važnosti. Ako možete, dođite koji put u vrtić ili pošaljite tatu ili baku da malo promotraju što se događa u vrijeme kada ih nitko ne očekuje.

Također se može ponovo javiti i strah od odvajanja jer bolje razumije vrijeme i udaljenosti. Shvaća da kad niste s njom da radite nešto drugo, po njoj super interesantno i važno i želi u tome sudjelovati. U kombinaciji s intenzivnim emocijama dobijemo uporno inzistiranje da se nešto dogodilo iako nije, kako bi pridobila vašu pažnju.

Iva Brčić,
certificirana edukatorica

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!